Luleås förste fristadskonstnär död i covid-19

Luleås förste fristadskonstnär, den eritreanske journalisten och författaren Tesfagiorgis Habte är död. Han avled 49 år gammal av covid-19 kort innan han skulle flytta till Kanada med sin familj.

Tesfagiorgis Habte satt fängslad i fyra år utan rättegång i sitt hemland Eritrea innan han kom till Luleå 2017, genom det internationella fristadssamarbetet Icorn.

Tesfagiorgis Habte satt fängslad i fyra år utan rättegång i sitt hemland Eritrea innan han kom till Luleå 2017, genom det internationella fristadssamarbetet Icorn.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2021-06-22 12:27

Tesfu, som han kallades, kom till Luleå 2017 genom det internationella fristadssamarbetet Icorn. Han hade då suttit fängslad i fyra år utan rättegång.

Han blev kvar i två år, som Luleås förste fristadskonstnär, och under den tiden skrev han debutromanen Bahgi. Om en ung tjejs längtan och drömmar, en vittnesbörd inifrån ett slutet Eritrea.

Bahgi betyder ambition på eritreanska och när vi träffade Tesfagiorgis Habte på bokmässan Bok och bild 2017 berättade han att det var sånt här han drömde om under tiden i fängelse, utan tillgång till varken papper eller penna.

– Eritrea som land har förlorat så mycket. När jag var ung fanns hoppet kvar men nu upplever jag att våra unga tappat det. Med boken vill jag visa att trots att livet har många svårigheter så kan man kämpa igenom dem om man har ambitioner, en strävan, sa han om boken till Vårt Luleå.

Efter fristadsåren i Luleå flyttade han till Uganda med sin familj. De ska enligt uppgift ha fått uppehållstillstånd i Kanada, men hann inte resa dit innan han avled av covid-19.

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, Emmeli Nybom (S), träffade Habte flera gånger. Hon tycker att hans bortgång känns orättvis med tanke på de svåra åren i förföljelse som hans familj genomlidit. Dessutom gavs hans bok ut på engelska så sent som i år.

– Det är ett jättesorgligt besked för oss att få, och för Luleåborna.

Tesfagiorgis Habte efterlämnar hustru och fem barn.

Fristadskommuner

Sverige har 24 fristäder, däribland Luleå och Piteå. En fristadskommun erbjuder försörjning och boende i två års tid åt en förföljd kulturutövare, till exempel journalister, musiker, filmare, bloggare, konstnärer och skribenter som inte kan verka i sitt hemland.

I fristaden ges chansen att fortsätta arbetet i trygghet och efter fristadsperioden har fristadskonstnären möjligheten att söka permanent uppehållstillstånd enligt den vanliga migrationsprocessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!