Luleås butiker hårt drabbade

Två män sitter häktade för att ha stulit dyra kläder och parfym.Butiker i Luleå har drabbats hårt av stölder den senaste tiden.

Foto:

LULEÅ2008-07-24 06:00
På onsdagen häktades en 22-årig man för att ha stulit parfym (se ovanstående artikel).
I måndags häktades en man misstänkt för att tillsammans med en kumpan ha stulit exlusiva märkesjeans för nästan 20 000 kronor i butiken Diva i Smedjan-gallerian.
Avslöjades av kamera
Deras stöld avslöjades av en övervakningskamera och när männen en dag senare återvände till butiken kunde en av dem gripas av ordningsvakter. Den andre lyckades fly.
Enligt kriminalkommissarie Inge Barsk är den häktade mannens identitet ännu inte fastställd.
- Han uppgav ett namn till oss från början och ett annat senare. Ett av namnen är namnet på en man som dömts för liknande brott i Sverige tidigare. Nu gäller det att ta reda på vem han egentligen är, säger Inge Barsk.
Små och värdefulla
Förra veckan upptäcktes att Carlings, granne till Diva i Smedjan-gallerian, blivit av med skinnjackor för 12 000 kronor och även andra butiker uppges ha utsatts för stölder den senaste tiden.
En av dem är Luleå kosmetik, i markplanet på Smedjan, som är hårt drabbat av stölder och snatterier.
Eftersom parfymflaskor är små till formatet och värdefulla är de stöldbegärliga.
Enligt Anders Danielsson, chef för brottsutredningsavdelningen vid polismyndigheten i Norrbotten, sker det en viss säsongsmässig uppgång av antalet butiksstölder och snatterier under sommaren. Att det är organiserade ligor som turnerar under somrarna vill han dock inte slå fast.
Ingen lavinartad ökning
- Visst finns det personer som har satt i system att stjäla från butiker. Det stjäls ju för enorma belopp varje år och mörkertalet är stort. Men hur organiserat det är vet vi inte. Butikerna själva har också blivit bättre på att avslöja och skydda sig mot stölder, säger Anders Danielsson.
Enligt honom är det inte fråga om någon lavinartad ökning av antalet butiksstölder den senaste tiden, varken i Luleå eller i Norrbotten som helhet.
- Åtminstone inte om man tittar på statistiken över antalet anmälda brott. Då ser det ut ungefär som
i fjol, säger han.
Tre fler än i fjol
Under perioden 1 juni till och med 23 juli i fjol anmäldes 61 butiksstölder/snatterier totalt i Norrbotten.
I år har 64 butiksstölder/snatterier anmälts under samma period i Norrbotten.
I fjol i Luleå anmäldes 17 butiksstölder/snatterier under perioden.I år har 21 anmälningar gjorts i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om