Luleårestaurang stänger på grund av personalbrist

Svårigheter att hitta personal gör att nyöppnade Kockens och Company på Storgatan läggs på is. I stället kraftsamlar ägaren Aref Abdollahzadeh och flyttar köttrestaurangen Panelen från Köpmangatan till Storgatan.

Aref Abdollahzadeh flyttade förra veckan restaurangen Panelen från Köpmangatan till Storgatan. Det nya konceptet Kockens och Company läggs på is tills vidare.

Aref Abdollahzadeh flyttade förra veckan restaurangen Panelen från Köpmangatan till Storgatan. Det nya konceptet Kockens och Company läggs på is tills vidare.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2021-10-01 05:00

Det var i början av sommaren som Aref Abdollahzadeh tillsammans med en kompanjon öppnade ett nytt koncept i lokalen på Storgatan där Still Gastrobar tidigare låg. Men förra veckan lades konceptet på is.

Orsaken är inte brist på gäster, det är en annan brist som är det stora problemet.

– Allmänt kan man säga att det är personalbrist. Det är svårt att hitta kompetent personal nu. Då har jag valt att stänga ner Kockens och flytta Panelen till Storgatan, säger Aref Abdollahzadeh.

Aref Abdollahzadeh tycker det är tråkigt att lämna lokalen på Köpmangatan men efter att ha konstant letat personal kraftsamlar han i en lokal i stället. 

– Tanken var aldrig att jag skulle flytta Panelen men efter att ha jobbat konstant med att hitta personal de fem, sex senaste månaderna så jag kände till slut att nu är det stopp, säger Aref Abdollahzadeh som även driver Panelen i Boden och Piteå.

Pandemin har stökat till det rejält för krogbranschen.

– Många har lämnat branschen och har hittat nya jobb. Och de kommer inte tillbaka, säger Aref Abdollahzadeh som för egen del upplever det som extra svårt att hitta personal i Luleå.

På många håll i Sverige vittnar krögare om att det är tufft att hitta serveringspersonal och kockar.

Simon Laiti äger Hemmagastronomi i Luleå och för egen del har han lyckas behålla personalen, främst tack vare att verksamheten står på många olika ben. Men det är svårt att hitta ny personal.

– Hela branschen upplever att det är svårt att hitta kompetent personal. I och med att vi haft en pandemi så pass länge så har personal försvunnit och gått över till andra branscher. Jag hör från kollegor att det är svårt, speciellt nu när vi växlar upp och folk återvänder till restaurangmiljön, säger Simon Laiti.

Pär Eriksson, serviceansvarig på Restaurang CG, letar ständigt personal. Men att hitta personal med erfarenhet från branschen är inte helt lätt nu.

– Många har lämnat branschen, så är det. Och det är ett jätteproblem, de som lämnat är duktigt folk som gjort detta i många år. Det är kompetens som tappats, säger han.

För Restaurang CG var den mest personalkritiska perioden i somras då restriktionerna lättades.

– Sommaren har varit extremt tuff men nu stänger vi uteserveringen snart och många är tillbaka från semestrar, säger Pär Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!