Luleårestaurang går helt över till take away

Nyöppnade Restaurang Arkipelag i Luleå väljer att helt gå över till take away efter måndagens information från Folkhälsomyndigheten och statsministern.

Pia Huuva och Mari Wigren driver Restaurang Arkipelag. I går, efter statsministerns information om coronaläget,  fattade de beslut att endast erbjuda take away.

Pia Huuva och Mari Wigren driver Restaurang Arkipelag. I går, efter statsministerns information om coronaläget, fattade de beslut att endast erbjuda take away.

Foto: Mari Gustafsson

Luleå2020-11-17 14:57

Restaurang Arkipelag, som ligger i nya bostadsområdet Kuststad i Luleå, kastade sig ut på ett stormigt restauranghav när de öppnade mitt i en pandemi i slutet av oktober.

Tämligen omgående erbjöd restaurangen take away också. Från och med tisdag denna vecka är det endast det som gäller. Redan i början av november infördes skärpta regler för sällskap på restaurang, fler än åtta personer får inte sitta vid samma bord på en restaurang. Under måndagen blev läget ännu skarpare i Sverige, nu tillåts endast åtta personer även vid allmänna sammankomster.

Pia Huuva, en av ägarna till Arkipelag, lyssnade flera gånger på vad statsministern sade under måndagen och hennes egen tolkning är att max åtta personer får vara på samma ställe samtidigt just nu. Restaurang Arkipelag väljer då, trots att de inte måste, att stänga ner för sittande gäster.

– Det är inte så mycket att fundera på om regeringen och Sveriges statsminister går ut och säger att nu måste vi ta det varligt, då måste vi lyssna, säger Pia Huuva.

Att Arkipelag startat under pandemin kan faktiskt hjälpa dem.

– Vi har haft med i våra kalkyler att saker och ting inte är "top notch" eller hundra procent. Vi har räknat med att vi ska ha en likviditet, då tänker jag att det finns nog många kollegor i branschen som inte har det, säger Pia Huuva som har förståelse för att andra restauranger resonerar på annat sätt gällande besökare i sin restaurang.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!