Luleåregissör bakom Nymans sista stora roll

Folkkära Lena Nyman avled under fredagen, 66 år gammal. Hennes sista stora roll på bioduken regisserades av Anette Winblad von Walter, filmskapare från Luleå.- Jag planerade en dokumentär om Lena. Hon var en stor människa i en liten, liten förpackning.

Anette Winblad von Walter, filmregissör från Luleå.

Anette Winblad von Walter, filmregissör från Luleå.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2011-02-04 17:43

En av Sveriges stora skådespelare finns inte längre. Skådespelaren Lena Nyman avled tidigt på fredagsmorgonen i sviterna av kol och nervsjukdomen Guillain-Barré.

Anette Winblad von Walter, som regisserade henne i komedin Att göra en pudel från 2006, var märkbart tagen efter dödsbeskedet.

- Jag är i chock. Lena har rest sig förr, säger Luleå-
regissören.

"Stark karisma"
Anette Winblad von Walter minns första mötet med Lena Nyman i en loge på Dramaten, där hon träffade henne för att presentera manus till Att göra en pudel.

- Hon var så liten och smal, hade stått på scenen i en föreställning som var tre timmar lång. Ändå hade hon så stark karisma, var varm, rolig och rak. Och den där värmen finns ju i hennes rolltolkningar också.

Hon hade haft Lena Nyman som en av sina svenska favoriter på bioduken sedan tidiga år.

- Jag minns Vilgot Sjöman-filmerna "Jag är nyfiken gul" med flera. Jag var bara ett barn då och fick ju inte egentligen inte se såna filmer men jag gjorde det ändå.

"Hon hade absolut gehör"
Och Lena Nyman tackade ja till rollen i filmen, där hon spelar den excentriska och sjukliga tanten Edith, styvmor till Eva Röse i huvudrollen. Lyckan var gjord för Anette Winblad von Walter, som hade hört Nymans röst i huvudet redan på manusstadiet.

- Men lite rädd var jag, att som ny regissör arbeta med en så stor skådespelare. Många av hennes dignitet kan ha divalater men Lena var tvärtom. Hon var oerhört lyhörd, hade ett absolut gehör som skådespelare.

Lena Nyman, som nominerades till en Guldbagge för sin roll, var redan märkt av sjukdomarna under inspelningarna.

- Det var osäkert in i det sista, en chanstagning. Men Lena var ett proffs så fort kameran slogs igång, gav allt i varenda tagning. Det är långtifrån alla skådespelare som har den arbetsmoralen.

En dokumentär
Efter arbetet med Att göra en pudel har de två hållit regelbunden kontakt med varandra.

- Jag är så glad att våra liv korsades. Lena blev min förtrogna. Jag tyckte otroligt mycket om henne och fick så mycket stöd i mitt arbete som regissör. Lena älskade min film och blev så arg om det kom dåliga recensioner.

Sista gången de sågs var hemma i Lena Nymans lägenhet på Södermalm i Stockholm för ett år sedan.

- På slutet gick hon att lyfta upp, så liten var hon. Men jag hoppas att folk inte minns Lena för problemen utan i stället fokuserar på allt stort hon åstadkom.

- Jag hade planer på att göra en dokumentär om hennes liv. Vi hade pratat mycket om det. Jag kan fortfarande höra hennes röst, den där hesa och speciella, säger Anette Winblad von Walter, Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om