Luleåprofil fyller 100 år – donerar pengar till LTU

På fredagen fyllde Sven Thysell ett sekel. Det firade han med att donera en halv miljon kronor till Luleå tekniska universitet.

Födelsedagsbarnet firas. Sven Thysell firades med både tal och körframträdande av frimurarkören. Han har doenrat miljontals kronor till Luleå tekniska universitet.

Födelsedagsbarnet firas. Sven Thysell firades med både tal och körframträdande av frimurarkören. Han har doenrat miljontals kronor till Luleå tekniska universitet.

Foto: Josephine Lindgren

Luleå2016-09-02 22:34

Sven Thysell är ett välkänt namn i Luleå. Han föddes 1916 i Ängelholm i Skåne och flyttade till Luleå 1954.

Han har ett förflutet som officer inom Försvarsmakten och blev medlem i Svenska Frimurare Orden 1961.

Han är även en stor donator till Luleå tekniska universitet och bildade 2002 en stiftelse för forskning i konstruktionsteknik tillsammans med sin fru Elsa. Stiftelsen har genom åren donerat över tre miljoner kronor till forskning vid universitetet.

I samband med sin 100-års dag delade han ut ytterligare en halv miljon kronor i stipendier och bidrag till doktorander och forskare på LTU.

Hans födelsedag firades i Frimurarlogens lokaler med sammanlagt 150 gäster. Men huvudpersonen själv kunde inte närvara på grund av sjukdom.

– Han är pigg och vital, det var synd att han åkte på magsjuka. Han har själv sett fram emot det här, säger Peter Söderholm, adjungerad professor i kvalitetsteknik och medlem i Frimurarkören.

– Sven var väldigt omhändertagande när man var ny i kören. Han är även intresserad av studier och forskning.

Dagen firades med stipendieutdelning, körframträdande och tal. Enligt hans vänner är hans recept på ett långt och framgångsrikt liv ganska enkelt.

”Att inte oroa sig för mycket i vardagen – och att motionera, leva sunt och läsa mycket”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om