Här tar papporna ut 31,1 procent av sina föräldradagar enligt Försäkringskassan. En siffra som även står sig bra i jämförelse med rikssnittet som ligger på 27,6 procent.
–Vi ser en stadig ökning bland papporna. Få länder i världen kan uppvisa motsvarande könsfördelning när det kommer till föräldradagar. Men vi har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
När föräldraförsäkringen infördes för 43 år sedan var det ovanligt att pappor tog ut föräldrapenning. Det har sedan dess skett en utveckling. Men den utvecklingen har gått långsamt enligt Försäkringskassan, som beräknar att det i dag är 15 procent föräldrapar som har en jämställd föräldrapenning.
Anledningen till att det fortfarande är mammor som tar ut mest föräldradagar är att papporna anser det som mest ekonomiskt fördelaktigt, enligt en undersökning av Sifo från förra året.
Varje förälder får dela på totalt 480 dagar med föräldrapenning per barn. Uppgifter från Försäkringskassan visar att papporna i dag inte ens tar ut hälften av föräldradagarna som de har rätt till.
Erik Tevell är nybliven småbarnsförälder, för honom är det viktigt med jämställda föräldradagar. Han planerar att ta ut mer än hälften.
– Jag tycker det är jätteviktigt. Jag vill lära känna mitt barn lika mycket som mamman till min dotter. Vi är två föräldrar, inte en, säger han.