Luleåminister i stormens öga: "Fel att legalisera cannabis"

Hon hamnade mitt i stormens öga under sitt första dygn som kulturminister. Nu talar 38-åriga Luleåpolitikern Amanda Lind (MP) ut om den massiva kritiken, "hippie"-anklagelserna – och cannabisbruket. "Jag rökte två gånger. Det vore fel att legalisera", säger hon i en stor intervju med Norrbottens Media.

"En levande journalistik som granskar makten och levererar nyheter är en förutsättning för demokratin. Det går inte att med ord beskriva hur viktigt det är", säger kultur- och demokratiministern Amanda Lind från Luleå.

"En levande journalistik som granskar makten och levererar nyheter är en förutsättning för demokratin. Det går inte att med ord beskriva hur viktigt det är", säger kultur- och demokratiministern Amanda Lind från Luleå.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Luleå2019-01-22 17:39

Journalisternas drev utlöstes i måndags, när en för många obekant miljöpartist och mångårig lokalpolitiker i Västernorrland tillkännagavs som kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens nya regering.

Läs mer: Luleådoldis blev kulturminister: Här är Amanda Lind

Läs mer: Luleåminister i blåsväder direkt: "Jag testade cannabis"

Över en natt blev Luleådoldisen Amanda Lind, uppvuxen i stan till sena tonåren, en av landets mest jagade politiker.

Frågan att efterträda Alice Bah Kuhnke fick hon av statsministern så sent som för en vecka sedan.

– Jag tog ett samtal med familjen, bestämde mig ganska fort för att tacka ja. Detta är frågor jag brinner för.

Dina viktigaste uppgifter som kulturminister?

– Mer kultur till fler i hela landet är en prioritering. Jag vill stärka samverkansmodellen, fördelningen av regionala kulturmedel. Barn och ungas tillgång till kultur är också väldigt viktigt för mig.

Maken Björn Ola livnär sig som kulturell mångsysslare och musiker, och Amanda Lind understryker vikten av att stärka konstnärernas villkor.

– Många bekanta är konstnärer, jag vet att det är svårt. Man måste kunna bilda familj och bli pensionär även som kulturarbetare, där behöver vi genomföra reformer, säger Amanda Lind som länge har haft kulturfrågorna på sitt bord som lokalpoltiker i Härnösand.

– Till exempel såg vi till att vår lokala konsthall lever upp till MU-avtalet (apropå medverkans- och utställningsersättning, reds anm) och att det i kommunala investeringar ska satsas en procent på konstnärlig utsmyckning.

Som demokratiminister har hon även inflytande över dagspressens framtid.

– Granskande journalistik får allt svårare förutsättningar, inte minst på mindre orter. Gångna mandatperioden drev regeringen på för att stärka mediestödet och glädjande nog tas ytterligare steg för det nu.

Amanda Lind är bekymrad över att alltfler lokalredaktioner och -tidningar läggs ner runtom i landet.

– Levande journalistik som granskar makten och levererar nyheter är en förutsättning för demokratin. Det går inte att med ord beskriva hur viktigt det är.

I rollen som demokratiminister hanterar hon också samernas minoritetsställning och MP vill ratificera FN:s ILO-konvention om urfolks rättigheter.

– Det behövs en majoritet i Sveriges riksdag för det. Nu har regeringen tagit ställning för att stärka samernas ställning och inflytande, men vi får återkomma till i vilka steg detta ska ske.

Hur ser du på Girjas-domen, striden kring beslutanderätten om fiske och småviltsjakt i fjällen, som nu ska upp i Högsta domstolen?

– Jag har inte satt mig in i detaljerna ännu, det tänker jag så klart göra.

Hur vill du lösa konflikterna mellan renägare/samebyar och länets jägare och fiskare?

– Samerna har en särställning, deras rättigheter måste värnas, men självklart ska det ske med varsamhet och dialog. Endast så kommer vi framåt i svåra frågor.

Amanda Lind motsvarar inte den konventionella bilden av en politiker, i sina jamaicanska dreadlocks och med sin alternativa bakgrund inom rollspels- och lajvkulturen. Expressens kulturchef Karin Olsson kallade henne ”hippie” och en annan debattör anklagade Lind för ”kulturell appropriering”, eftersom hon anammar en frisyr som normalt används av mörkhyade.

– Det finns många uppfattningar kring kulturell appropriering, vilket inte är märkligt i sig. Däremot är det synd att debatten om kvinnliga politiker ska handla om frisyrer och kläder. Jag har haft frisyren länge, trivs i den och har haft den i samband med många politiska uppdrag. Jag tror att det ska gå bra även nu.

I rollspelsvärlden trivdes du som skogsalv. Varför lockades du av det?

– Rollspelskulturen engagerar många unga i vårt land. För mig ledde det fram till annan kultur också, som musik och hantverk. En stor och stark ungdomsrörelse, med alltifrån rollspel till e-sport och spelutveckling, som ju är en växande industri.

I går erkände du att du hade rökt cannabis.

– Det var vid något enstaka tillfälle, två gånger i 20-årsåldern tror jag. Vi var flera som skulle prova på, men det är inget som jag har fortsatt med.

Alltfler vill legalisera bruket av cannabis. Hur ser du på det?

– Jag står helt och fullt bakom MP:s och regeringens restriktiva linje. Det vore fel och dåligt att legalisera.

Tunga kulturchefer på landets tidningsdrakar menar att du väger för "lätt" som minister. Orättvist?

– När man blir kulturminister får man räkna med kritik. Man kan inte förvänta sig lugn och ro. Kulturfrågor väcker känslor, eftersom de ofta ses som marginaliserade. Kulturen är ett kit, en motor i vårt samhälle. Klart det blir känsligt om den upplevs som nedprioriterad.

– Men jag har också fått positiva reaktioner. Jag hoppas att jag får visa att jag drar min lans för kulturen, säger Amanda Lind, Sveriges nya kultur- och demokratiminister.

Amanda Lind om...

... hyllningen av före detta partikollegan, hårt kritiserade Mehmet Kaplan:

– I FB-inlägget ville jag visa på att han är en del av vår historia, som statsråd i vår första gröna regering. Men Mehmet Kaplan begick misstag, det var rätt att han avgick. Jag tar avstånd från det han gjorde.

... rollspelandet och skogsalven:

– Länge sedan jag höll på med det. Just nu prioriterar jag mina barn och skjutsar dem till olika träningar (Amanda Lind har två barn och två bonusbarn)

... uppväxten i Luleå:

– Fantastisk stad att växa upp i. Jag har ju mamma och två syskon kvar, så jag åker dit åtminstone en gång på vintern och en gång på sommaren.

... Luleå Hockey:

– Härligt att kunna följa Luleå Hockeys framfart, både i dam- och i herrligan. Jag hade hoppats på att få se en match i mellandagarna, men missade det då.

... favoritspelaren:

– Jag var tonåring när Luleå Hockey vann SM-guld, roligt att några av spelarna är tränare i dag (Thomas ”Bulan” Berglund, Stefan ”Skuggan” Nilsson). De är personer med hjärta för föreningen och jag tror att de bidrar till den goda stämningen i Luleå Hockey.

Källa: Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om