Luleåkrögare åtalas

Håkan Andersson, krögaren bakom restaurang Thai Thai, åtalas för grovt bokföringsbrott. Enligt Skatteverket har han undanhållit cirka två miljoner kronor för beskattning.Åklagaren yrkar på tre års näringsförbud.

Krogen Thai Thai på Storgatan i Luleå FOTO: Kurt Engström

Krogen Thai Thai på Storgatan i Luleå FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2009-09-09 06:00
Enligt åklagaren har Luleåkrögaren Håkan Andersson, 42 år, uppsåtligen eller av grov oaktsamhet gett upphov till att Skatteverkets kontrollverksamhet allvarligt försvårats.
Thai Thais kassasystem ska ha manipulerats under åren 2005-2007, så att delar av intäkterna i de så kallade z-rapporterna har undanhållits.
Första i Norrbotten
- Man kan ta bort rader från kvittona och sen slå ut en ny, felaktig z-rapport. Mig veterligt är det första gången som en krögare i Norrbotten åtalas för det, säger kammaråklagare Jan Wallström.
Ingen separat kassabokföring har funnits och som ytterligare bevisning åberopar åklagaren att Göran Andersson har gjort stora insättningar på sitt konto, motsvarande drygt en halv miljon kronor.
- Det är ett tydligt tecken på att här finns svarta intäkter, säger Jan Wallström.
"Jag har inget att säga"
Håkan Andersson själv hävdar att inga z-rapporter har manipulerats.
- Jag har inte sett åtalet än, så jag har inget mer att säga, säger Håkan Andersson till NSD.
Restaurang Thai Thai i centrala Luleå har varit omskriven vid flera tillfällen de senaste åren. Serveringstillståndet drogs in i februari på grund av Skatteverkets revision. Därefter skrevs restaurangverksamheten över på Håkan Anderssons pappa - utan att alkoholförbudet hävdes.
"Frustrerande"
Nu riskerar Håkan Andersson näringsförbud i tre år, vilket innebär att han inte heller får arbeta för sin far.
När målet tas upp i tingsrätten i Luleå är oklart.
- Förhandlingarna i ekomål är omfattande och tar ofta en hel dag i anspråk. Därför kan det dröja månader innan det finns luckor i tingsrättens schema. Det är frustrerande, säger Jan Wallström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om