Det är i kategorin "Årets smaksättare" som krögaren Simon Laiti blivit nominerad tillsammans med "Lux dag för dag" på Lilla Essingen i Stockholm.
Medlemmarna i jurygrupperna är personer med mycket god inblick i restaurangbranschen och nomineringar kommer från hela landet.
– Det råder ingen Stockholmsfixering, vi tänker längre än SL-kortet räcker i alla jurygrupper. Se bara på kandidaterna i Årets Hållbara Krog, Socialize, Umeå och Jazzköket, Östersund. Det är nästan så att flera stockholmskrögare kan känna sig diskriminerade, , säger Lisbeth Rauden, chefredaktör Restauranger & Storkök.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restaurang - och Hotellhögskolan, Campus Grythyttan, Örebro Universitet.