Luleåforskare: Porranställda döljer sitt arbete

Anställda inom porr- och vapenindustrin mörkar ofta var de arbetar visar en studie från Luleå tekniska universitet. ”De flesta försöker absolut in i det sista undvika att berätta”, säger Johan Sandström, professor vid LTU.

Smutsigt. Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet har studerat hur anställda inom stigmatiserade branscher förklarar sitt yrke för andra.

Smutsigt. Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet har studerat hur anställda inom stigmatiserade branscher förklarar sitt yrke för andra.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-07-02 18:52

Johan Sandström, professor i företagsekonomi vid Luleå tekniska universitet, har gjort en studie i så kallade ”smutsiga jobb”, det vill säga arbeten inom porr-, vapen-, tobaks-, alkohol-, och kärnkraftsindustrin. För att ta reda på hur anställda inom dessa stigmatiserade branscher hanterar sin yrkesroll har Sandström gjort intervjuer med anställda i två porrföretag och ett vapenföretag i Sverige.

– Alla vi pratat med trivs jättebra på sitt jobb. Många berättade för oss att det här är som vilken arbetsplats som helst, säger Sandström.

De personer som intervjuats jobbar som ekonomer, inköpare och marknadsförare.

– De är personer som inte direkt i sitt yrke håller på med det som är skitigt, de tar inte i liken, eller de kriminella, eller i porren, eller i vapnen men de är ändå nära förknippade. De blir jätteberörda genom att vara indirekt kopplade, de har en väldigt liten värld utanför jobbet och kanske bara den närmaste partnern men ibland även för den försöker maskera för lite grann, säger Sandström.

När de anställda berättar var de jobbar blir de direkt förknippade med den sociala, fysiska och moraliska smuts som företaget sammankopplas med och de måste försvara sig. De utvecklar därför olika strategier för att distansera sig från verksamheten. Något som Sandström menar gör att många mår dåligt på fritiden och tenderar att bli isolerade.

– De använder olika strategier. De har alltid känselspröten ute så fort de rör sig utanför arbetsplatsen. De kan slappna av kan med några vänner är den generella bilden. Man har sätt att undvika att komma in på var man jobbar. Till exempel om någon frågar var en typisk taktik att berätta vad man gör, inte vart man gör det någonstans, säger Johan Sandström.

Sandström menar att det finns mycket att lära genom att studera det avvikande och att forskningen ofta undviker de som ses som smutsigt och moraliskt tveksamt.

– Stora delar av mitt ämne, företagsekonomi, duckar ofta sådant som är lite smutsigare, lite mer avvikande. Det tycker jag är ett problem i sig, sedan tror jag man har mycket att lära av att fokusera på det som av vissa anses som avvikande och skitigt, säger Sandström.

Sandström anser att arbetsgivarna bör bli bättre på att öva de anställda att hantera sina yrkesroller i privatlivet.

Är det ett problem att de branscherna är så stigmatiserade?

– Bra fråga. Min hållning är att du kan säkert tycka att det inte är ett problem och du kan tycka att det är ett problem. Men du måste ha artikulerat det för dig själv - funderat igenom det, säger Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om