Rymdföretag i Luleå med omvärldens ögon på sig

Moses Browne Mwakyanjala, 37, och Petter Lindberg, 26, satsar stort på rymden. Med säte på Porsön i Luleå levererar deras nystartade företag mjukvara till rymdbolag runtom i hela världen. Nu har de fått ögonen på sig både nationellt och internationellt.

Moses Browne Mwakyanjala och Petter Lindberg driver ett rymdföretag som har framtiden för sig. Antalet satelliter i omloppsbana runt jorden kommer nämligen flerfaldigas de närmaste åren.

Moses Browne Mwakyanjala och Petter Lindberg driver ett rymdföretag som har framtiden för sig. Antalet satelliter i omloppsbana runt jorden kommer nämligen flerfaldigas de närmaste åren.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2024-03-10 19:00

Affärsidén är att ta fram mjukvara som underlättar kommunikationen från marken med satelliter som ligger i omloppsbana runt jorden.

– Vanligtvis så kräver det hårdvara som är väldigt dyr. Det vi har gjort är att skapa en mjukvara som ersätter hårdvaran och som är mycket billigare och dessutom både enklare att använda och mer flexibel, berättar Moses Browne Mwakyanjala, vd i Remos Space Systems.

EU-kommissionen utnämnde i höstas Luleåföretaget till ett av de 20 mest intressanta nystartade rymdföretagen i Europa. 

Den svenska nyhetssajten Breakit som skriver om teknik och innovation har listat det som ett av de 56 hetaste unga svenska techbolagen.

undefined
Moses Browne och Petter Lindberg vill att deras företag ska fortsätta växa med Luleå som bas.

Moses Browne Mwakyanjala disputerade i rymdteknik vid LTU för några år sedan och startade i samband med det Remos Space Systems som en spinn-off av sin forskning.

De båda kompanjonerna lärde känna varandra när Petter Lindberg gjorde sitt examensjobb hos honom i slutet av rymdingenjörsprogrammet vid LTU.

undefined
Moses Browne Mwakyanjala och Petter Lindberg driver ett rymdföretag som har framtiden för sig. Antalet satelliter i omloppsbana runt jorden kommer nämligen flerfaldigas de närmaste åren.

Moses Browne Mwakyanjala kommer från Tanzania. Han blev tidigt intresserad av ämnen som fysik, matematik och programmering. Hans mamma var gymnasielärare och i bokhyllorna hemma fanns det gott om böcker i naturvetenskap.

– Jag minns också att vi hade ett magasin med en astronaut som svävade i rymden på omslaget. Det inspirerade mig, berättar han.

Hans mamma dog när han var tolv år, men hans pappa gifte om sig och både hans styvmamma och pappa är affärsmän, så från det hållet fick han med sig intresset för företagande.

undefined
Moses Browne Mwakyanjala blev intresserad av rymden redan som barn. Nu är rymden hans yrke.

Efter highschool studerade han vidare i Malaysia, därefter i Storbritannien, Frankrike och Tyskland, innan han 2015 fick en doktorandtjänst i rymdteknik vid LTU och flyttade till Kiruna. 

– Sverige är ett av de få länder som tar emot doktorander från länder utanför EU inom ett så känsligt ämne som rymden, berättar han. 

Där stannade han i fem år och gjorde sina forskarstudier på rymdbasen Esrange.

– Jag hade visserligen vant mig gradvis vid klimatet i Europa, men att flytta till Kiruna var ändå en stor chock, säger han leende.

Innan det var dags för disputation flyttade han till Porsön i Luleå för att sammanställa sina resultat på universitetet.

Petter Lindberg i sin tur kommer från Stockholm. Han har också varit intresserad av rymden sedan han var liten.

– När jag var runt tio år blev Christer Fuglesang den förste svensken ut i rymden och det var en stor inspiration. Jag tyckte det var spännande med nya planeter som upptäcktes och alla de där stora frågorna som det inte fanns något svar på. 

undefined
Petter Lindberg gjorde sitt examensarbete i företaget som han nu är med och driver.

Totalt är de i dag fyra personer som jobbar i företaget. Utöver Petter Lindberg och Moses Browne Mwakyanjala som arbetar med produktutveckling och programmering har de en anställd som sköter administrationen och en som arbetar med försäljningen. 

Hittills har de slutit avtal med tio satellitföretag i olika länder och världsdelar.

Programvaran hjälper företagen att kommunicera med sina satelliter, styra dem och kontrollera att de fungerar som de ska.

– Vår mjukvara är baserad på väldigt enkla programmeringsspråk, vilket gör att man kan köra den på en vanlig dator istället för på dyra specialdatorer och samma mjukvara fungerar oavsett vilket användningsområde man har satelliten till, berättar Moses Browne Mwakyanjala.

Om företagen så önskar säljer de även den fulla utrustningen med antenner.

En del företag använder satelliterna till globalt Internet, andra tar bilder av jorden. 

– Det kan handla om alltifrån att man vill följa utvecklingen av kriget i Ukraina, övervaka skogsbränder eller pirater och illegal dumpning av sopor till sjöss till väderforskning – mäta temperatur, växthusgaser eller att följa hur världens glaciärer smälter över tid. Majoriteten av den data vi använder för att mäta viktiga klimatvariabler kommer från satelliter, berättar Petter Lindberg.

Marknaden växer hela tiden. 

– Idag finns det 9 000 satelliter i bana runt jorden, men fram till 2030 kommer det vara 30 000, säger han.

undefined
Moses Browne Mwakyanjala från Tanzania är idag vd i företaget som han har startat i Luleå.

I startfasen stöttas de av Arctic Business Incubator. De har också fått innovationsstöd av Region Norrbotten och bidrag från europeiska rymdorganisationen ESA, Almi och Norrlandsfonden. 

Planen är att stanna i Luleå och fortsätta växa.

– Vi har fått fantastiskt bra stöd här, har närheten till expertis från universitetet och hela Norrbotten är ju lite av en rymdhubb, säger Petter Lindberg.

undefined
Moses Browne Mwakyanjal och Petter Lindberg i Remos Space Systems håller till i lokaler i Aurorum Science Park på Porsön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!