Behaviosec har tagit fram en teknik där en användare kan identifieras genom att analysera hur man använder sig av tangentbord, mus och mobil, så kallad beteendemässig biometri. Tekniken kan användas inom exempelvis bankvärlden för att upptäcka och minska risken för bedrägerier.
Olov Renberg och Peder Nordström grundade bolaget i Luleå redan 2006. Nu köps det upp av Lexisnexis, något som Breakit var först att rapportera om. Lexisnexis är börsnoterat i USA och ingår i koncernen Relx med ett börsvärde på cirka 575 miljarder kronor, enligt Dagens Industri.
Köpesumman är inte offentlig men enligt Dagens Industri är det sannolikt att Lexisnexis betalar ett miljardbelopp. Behaviosecs amerikanska moderbolag är baserat i San Francisco.
– Jag kan inte säga något om storleken på affären. Men det är inte det viktiga heller. Det viktiga är att vi är en framgångssaga från Luleå. Vi kommer att fortsätta göra det vi gör, men blir ett större bolag och kan nå en större massa, säger grundaren Olov Renberg till nyhetssajten Breakit.
I samband med att Behaviosec 2018 tog in cirka 140 miljoner i en finansieringsrunda intervjuades Olov Renberg om framtidsplanerna och redan då diskuterades uppköpsfrågan, något han inte var rädd för.
– Nej, vi har ju tagit in riskkapital så slutmålet är att antingen börsnoteras eller bli uppköpta. Det har funnits många bra bolag inom svensk säkerhetsindustri och det vanligaste är att man blir uppköpt, sade Olov Renberg då till Dagens Industri.