Elever från Luleås skolor har 400-års jubileét till ära skrivit brev till sig själva om 50 år. Om skolan, intressena och framtiden. En uppgift som tycks ha tagits med största allvar och entusiasm.
– Kändes jätteroligt, tycker Jack Lindfors, årkurs fyra på Porsöskolan.
Han har skrivit brev till sig 61-åriga Jag.
– Jag ser mig själv som ingenjör då. Teknik är väldigt spännande. Jag är inte helt säker på att jag bor i Luleå men jag tror det, fortsätter han.
Greta Martinez Espling, även hon fjärdeklassare, tycker uppgiften varit inspirerande. Drömmen är att bli författare.
– Jag gillar att läsa fantasy.
Förhoppningsvis bor hon kvar i Luleå.
– Jag känner många här. Även om det inte är en jättestor stad finns många skolor och gymnasium, det är bra.
Både Jack och Greta vill se ett Luleå med mindre fattigdom och skadegörelse.
– En del har det fattigt. Det vill jag förändra och det finns saker alla kan göra. Kanske skänka pengar till någon fond, säger Jack.
– Majblomman!, hojtar Greta.
– När jag ska till skolan är det någon som målat jättefint i en tunnel men som någon nu klottrat över, det önskar jag inte fanns, fortsätter hon.
Lärarna Nanna Lantto och Therez Lindstedt har funnits som bollplank. En del elever fick läsa upp sina brev inför hela klassen. Responsen har enbart varit positiv, menar lärarna.
– De känner att de får bli en del av något. Även om de om 50 år inte är kvar i Luleå kanske tiden här uppmärksammas igen och de kommer ihåg. En rolig erfarenhet för dem, säger Therez.
Nanna har läst några brev och märker att många påverkats av den speciella tid vi lever i.
– De som märks mest är saknaden efter att träffa släkt och vänner på fritiden. I skolan tycker jag annars de är positiva och glada, de anpassar sig och lär sig leva med det.
Har ni skrivit brev till er själva?
– Kanske vi skulle ta och göra det..., säger Nanna.
– Hade nog skrivit om vår arbetsdag och hur coronan påverkar. Omställningen till en mer digitaliserad tillvaro, där man inte kan ha traditionella utvecklingssamtal eller föräldramöten, säger Therez.
Tanken är att eleverna ska ha en cermoni till hösten där de lämnar över breven till stadsarkivet. 50 år fram ska de få möjlighet att öppna breven igen.