Föräldrarna gillar idén, lärarna applåderar och detsamma gör sponsorer och andra. Eleverna i 7B kommer att komma iväg på sin resa – om nu inte ni vet vad sätter käppar i hjulen.
– Men Olof Palmes minnesfond, som givit oss 70 000 kronor i stipendium säger att om vi måste skjuta upp resan på grund av corona, så är det ok för dem, säger klassföräldern Ann-Sofi Öberg.
Det är imponerande hur projektet vuxit och växer fram. Redan i mellanstadiet började eleverna studera det som hände under andra världskriget.
Deras klasslärare hade gjort ett besök i koncentrationslägret Auschwitz och förmedlade både känslor och fakta från det besöket.
Tankar, intresse och initiativ växte fram till ett treårigt projekt, där eleverna nu avslutar det första året. Målsättningen är att genomföra en resa till Polen och Auschwitz i slutet av årskurs 8. I årskurs 9 ska klassen sprida vidare kunskapen om vad som hände.
– Det är klart att besöket kommer att bli väldigt känslosamt, säger Frida Elfvendahl.
– Det kommer att bli en hemsk upplevelse. Jag kommer nog att bli väldigt berörd av det som hände barnen, säger Malwa Karlsson.
För att i någon mån motverka hemska erfarenheter, kommer klassen att lägga in andra upplevelser under resan. Det är också viktigt att ta hand om varandra och vara uppmärksam på om någon känner sig ledsen.
Olof Palmes minnesfond har ansett upplägget vara så viktigt att klassen fått 70 000 kronor i stipendium för att kunna genomföra projektet. En annan sponsor är Nya läroverket, deras egen skola. Edvin Andersson, Alvin Jensen, Markus Sundström och Samuel Lindgren jobbar med de olika sponsringspaketen. Paketen har namn av olika ädla metaller och är mer värdefullt ju ädlare metallerna är.
Eleverna genomför projektet på icke skoltid. Även om det är så, så känner de stort stöd från sina lärare. SO-läraren har till och med ändrat planeringen för högstadiet. Enligt läroplanen ska skoleleverna läsa om andra världskriget i klass nio, men det avsnittet har nu flyttats till klass åtta.
– Lärarna tycker att vi jobbar bra med det här, säger Frida Elfvendahl som får medhåll av Thea Jakobsson, Malwa Karlsson, Alma Öberg och Agnes Sjöberg.
Allt ska utmynna i att eleverna i nuvarande 7B ska föra kunskapen om förintelsen vidare, göra skillnad och bidra till en bättre värld.
Vi kommer att följa klassens arbete.