Butikens drag mot stölder: "Ska svida för tjuven"

Butiksstölder är ett ständigt problem. Magnus Olsson, distriktschef hos Dollarstore, har märkt av en kraftig ökning de senaste åren, vilket har lett till att kunder ombeds visa upp medhavda väskor och ryggsäckar i kassan.

Problem med stölder har lett till att Dollarstore på Storheden uppmanar kunderna att visa väskan innan man går ut eller lämna den bakom kassan innan man går in och handlar.

Problem med stölder har lett till att Dollarstore på Storheden uppmanar kunderna att visa väskan innan man går ut eller lämna den bakom kassan innan man går in och handlar.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2021-12-30 05:00

Taleen Begboudarian arbetar som butiksbiträde hos Dollarstore på Storheden i Luleå och hon upptäcker ofta stölder när det redan är för sent.

– Ibland öppnar de kartongerna och tar det som ligger i och så lämnar de kvar en tom kartong, berättar hon.

Om de ertappar en tjuv på bar gärning så tillkallar chefen polisen.

– Chefen pratar med kunden och säger att den inte är välkommen tillbaka.

Det totala svinnet i svenska butiker uppgick till 13,1 miljarder kronor 2018, visar siffror från branschorganisationen Svensk Handel. Svinnet står för över hälften av butikernas vinstmarginal.

– De sista fem åren har vi sett en lavinartad ökning. Nu är ju vi på Dollarstore en stor kedja, men tänk på de små butikerna – många går under på grund av att man har så högt svinn. Det behöver göras någonting på regeringsnivå, säger Magnus Olsson som är chef för åtta Dollarstorebutiker i Norrbotten och Västerbotten.

Svensk Handels enkätundersökning bekräftar det han säger. En av fem handlare har övervägt att flytta eller lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet och var tredje har avstått från investeringar av samma skäl.

Dessutom svarade en av sex dagligvaruhandlare att de hade medarbetare som råkat ut för misshandel på arbetsplatsen den senaste månaden, något som även Magnus Olsson har upplevt.

– Det var en kille som tagit 30 chokladkakor medan hans kompis väntade utanför kassalinjen. När han blev påkommen slog han till butikskontrollanten. Jag sprang efter, det blev turbulent och jag blev sparkad.

Magnus Olsson har jobbat 30 år inom handeln. När han började som distriktschef på Dollarstore för ett år sedan lyfte personalen problemet med att kunderna kom in i butikerna med stora väskor och ryggsäckar. När han var på plats och hjälpte till i butiken på Storheden under en månad fick han ett tydligt exempel på hur brottsligheten kan gå till.

– Det var ett gäng som kom in en kvart före stängning och bokstavligt talat fyllde en vagn med hela parfymhyllan. Sedan gick en i gänget och såg till att entrégrindarna öppnades, så att de andra kunde gå ut fel väg utan att passera kassan. 

Alltihop syntes på övervakningskameran.

Efter det satte de upp skyltar vid entrén med en uppmaning till kunderna att lämna väskan eller ryggsäcken utanför, alternativt att visa upp den när de passerade kassan.

Han tror att butikstjuvarna ofta är erfarna och vet vad de sysslar med. Många gånger är det ligor, ibland från andra länder. Exempelvis känner de till var beloppsgränsen går för att det bara ska räknas som en lindrig stöld och lägger sig under den nivån. Blir de påkomna innan de har passerat kassalinjen så säger de att de hade tänkt betala när de kom till kassan och då räknas det inte som stöld.

Att polisanmäla vid snatterier är oftast lönlöst menar Magnus Olsson eftersom det inte leder till något straff. Men om det gäller ungdomar gör de ändå alltid en polisanmälan och ringer även föräldrarna för att de ska få chansen att ta tag i det.

Det bästa tycker han skulle vara om butikspersonalen själva hade kunnat utfärda en direktböter på 2000 kronor.

– Jag tycker det ska svida för tjuven och att man ska få en prick i registret som syns när man söker jobb. Det här är något som behöver lyftas.

Pernilla Sandman och Veronica Linerut som är och handlar på Dollarstore har noterat skylten om att man kan behöva visa upp sin väska.

– För mig har det ingen egentligen betydelse, men om de bara skulle fråga mig och inte någon annan skulle det ju kännas lite kränkande, som att de misstänker att man har tagit någonting, säger Pernilla Sandman.

– Men det är ändå en bra idé att kunderna får visa väskan, för då kommer säkerligen stölderna att minska, tillägger Veronica Linerut, 

Ingen av dem har heller någonting emot övervakningskameror i butiker.

– Det ökar säkerheten även för mig personligen, om det skulle hända saker i butiken, säger Pernilla Sandman.

Ute på parkeringen är det flera kunder som håller med dem.

– Jag tycker det är helt ok att visa väskan. Jag har inga problem med kameror heller. Jag jobbar själv som väktare, säger Nina Eriksson. 

– Man ska vara beredd att visa väskan, instämmer Ida Dahlqvist.

– Det är ju för att ingen ska snatta. Jag har inget att dölja, säger Dan-Göran Sunna.

Bernt Jansson, ordförande i Luleå köpmannaförening, berättar att stölder är ett stort problem för alla butiker, inte bara i Luleå.

Det höjer kostnaderna för butiken och i förlängningen även för kunderna, eftersom det leder till att man måste sätta högre priser.

– Jag tror att de flesta köpmän har tagit i med hårdhandskarna nu och polisanmäler, vilket jag tycker är rätt.

Kriminalkommisarie Inge Barsk berättar att butiksstölder är något dagligen förekommande, men hur omfattande problemet är, det är svårt att veta.

– Mörkertalet är stort.

Den 1 mars 2021 trädde lagen om tillträdesförbud till butik i kraft. Den möjliggör för enskilda butiksinnehavare att ansöka om ett förbud för en person över 15 år att få tillträde till en butik om det finns risk för att han eller hon kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Beslut fattas av åklagare efter ansökan av enskilda butiksinnehavare eller polisen.

– Det är en hel del nu som har ansökt om tillträdesförbud så att snattarna inte ska få komma in i butikerna, säger Inge Barsk.

Brottsrubriceringen för snatteri har ändrades 2017 till "ringa stöld". Gränsen för att ett brott ska rubriceras som stöld och inte ringa stöld går vid 1250 kronor. Men det kan också finnas andra omständigheter som gör brottet allvarligare.

– Det kan vara att man har satt stölderna i system eller använder hjälpmedel i form av avbitartång eller redskap som avmagnetiserar larmet i plagget. Det kan också vara att ha med sig ryggsäckar eller väskor preparerade så att inte butikslarmet reagerar.

Ökar stölderna runt jul?

– Ja, lockelserna är väl fler under jultid.

Många butiker har övervakningskameror, berättar han, men det kräver tillstånd av länsstyrelsen.

En del butiker har kontrollanter anställda för att förebygga och upptäcka stölder.

Vad kan polisen göra för att motverka butiksstölder?
– Det är väl att informera om brottsförebyggande åtgärder, till exempel att låsa in det som är mest stöldbegärligt, säger Inge Barsk.

Vanligaste stölderna

De tio vanligaste stöldvarorna i handeln
Dagligvaruhandeln:

1. Energidryck 28%
2. Kött 24%
3. Choklad 19%
4. Godis 7%
5. Smink 7%
6. Kaffe 3%
7. Dryck 2%
8. Fisk 2%
9. Hudvård 2%
10. Kläder 1%

Detaljhandeln:
1. Kläder 26%
2. Smycken 10%
3. Accessoarer 8%
4. Elektronik 7%
5. Skrivbordstillbehör 5%
6. Inredning 5%
7. Skor 4%
8. Djurtillbehör 3%
9. Böcker 3%
10. Leksaker 3%

Svinnet i handeln ökade med 9,3 procent mellan år 2016 och 2018. 

Siffrorna kommer från en undersökning gjord av branschorganisationen Svensk Handel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!