Luleåbornas tips för att minnas bättre

Vad gör du när minnets sviker? En forskningstudie visar att minnet börjar åldras vid 60. Vi har pratat med Luleåbor om glömska och vad de gör för att minnas bättre.

Aréne Wårell, 80, pensionär, har jobbar i skolvärlden i hela sitt yrkesliv. Hennes bästa tips för att förbli klar i knoppen lyder: "Res mer!"

Aréne Wårell, 80, pensionär, har jobbar i skolvärlden i hela sitt yrkesliv. Hennes bästa tips för att förbli klar i knoppen lyder: "Res mer!"

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-12-18 15:45

En forskningsstudie från Umeå universitet visar att minnet börjar svika vid 60-års ålder. 

Undersköterskestudenten Märta Lundström, 20, brukar ha saker uppskrivet i kalendern i telefon för att komma ihåg, och hon tror att hon väljer vad hon vill minnas. 

– Är det något roligt brukar jag komma ihåg. Stugan på fredagar finns inprogrammerat sedan länge, säger hon. 

I en studie från USA (2020) framkommer det att lönearbetande kvinnor klarar sig bättre från demens jämfört med de som till exempel jobbar hemma med barn och familj. Forskarna gjorde ett ordtest på 6 000 kvinnor i USA. Det visade sig att de kvinnor som inte arbetat hade en 50 procent snabbare nedbrytning av minnet senare i livet.

– Det kan nog ligga en del sanning i det. Ett arbete gör att man är med i det sociala samspelet och håller hjärnan aktiv, säger Märta Lundström.

Utanför mataffären träffar jag arbetsterapeuten Alexandra Kjellberg, 41, och även hon tror att det kan ligga något i att minnet bevaras bättre av att jobba. 

– Jag tror det handlar om att man får mer självkänsla, känner sig självständig och inte låst i hemmet. Det håller också en aktiv socialt. Rent ekonomiskt får man det bättre ställt och kan göra mer som stimulerar hjärnan, säger hon.

Som småbarnsmamma blir hon ofta avbruten av sina barn och det är ofta då som minnet spelar henne ett spratt. 

– Jag tappar tråden, säger Alexandra Kjellberg. 

Inköpslistan, då i vanliga hederlig pappersform, är ett måste. 

– Mobiltelefonen kan göra att man sitter stilla och blir inaktiv men den kan också hjälpa en att knyta kontakter och på så sätt hålla hjärnan aktiv. Om man lider av en funktionsnedsättning kan det leda till att man istället blir utesluten ur vissa delar av samhället, säger hon. 

80-åriga Aréne Wårell är på väg till frissan denna disiga tisdagsmorgon. Hennes bästa tips för att förbli klar i knoppen lyder följande: "Res mer!"

– Att resa är att leva. Det ger många nya intryck för hjärnan. Tyvärr har coronan gjort att det inte känns säkert längre, säger hon. 

Ett annat knep från den snabbtänkta damen är att skriva upp de "oviktiga" sakerna, som handel och besök hos vårdcentralen, i mobilen. 

– Det oviktiga vill jag inte belasta minnet med. Men mina barnbarns födelsedagar kan jag utan och innan, säger hon och tågar glatt iväg till frisörstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!