Prognosen från branschorganisationen Svensk handel pekar mot att en minskad omsättning för årets julhandel. Efter tio raka år av ständig tillväxt förutspås en minskning med 500 miljoner kronor.
Även Handelns utredningsinstitut, HUI Research, är inne på samma linje. Deras överslag visar visserligen på en liten marginell ökning i mataffärerna, medan detaljhandeln beräknas gå ned med tre procent.
Var fjärde svensk uppges vara inriktad på att göra sina julklappsinköp i second hand-butiker. Det är vanligast bland personer i 25-34 års åldern, men utgör inget nytänkande för 66-åriga Mitra Sohrabian.
– Jag besöker second hand-butiker för att det är något roligt som jag gör nästan varje dag. Det är förstås bra för plånboken, men framför allt är det bra för miljön. Det känns bättre att ge bort något som man vet att det inte finns så många kopior av. En sån här vit gran gav jag till min son häromdagen, berättar Mitra Sohrabian.
Patrick Uusitalo är butikschef i Röda korsets second handbutik i Luleås södra hamn. Han gör sin första julhandel, men är nöjd med utfallet så här långt.
Så här års lockar butiken uppemot 1 000 kunder om dagen.
– Vi har ökat vår försäljning med 15-20 procent jämfört med förra året. Nyligen placerade vi ut en uppsjö av julpynt, men allt försvann redan första dagen.
Arvid Englund är butiksansvarig på Lekia Luleå. Han tror att årets julhandel i leksaksbutiken kommer att landa på ungefär samma nivå med tidigare år.
Storsäljaren är densamma som HUI pekade ut som årets julklapp, nämligen ett sällskapsspel.
– Vi har alltid varit stora inom det segmentet. Årets julhandel har varit lite segstartad, men nu rustar vi oss inför det stora elddopet. På fredag kommer vi vara fem anställda i butiken. Vi plockar in extra personal för att hinna med alla kunder.
När drar julstressen igång?
– Det är likadant varje år. Först inträffar en topp klockan tolv, när alla har lunch, och sedan blir det rätt lugnt fram till klockan 16. Från och med då är det knök i butiken i två timmar framåt.
Vid en hylla med leksaker för de allra minsta står Marita Johansson, 59, och Julia Lustig, 25. Båda intygar att inköpen har blivit färre i år.
– Jag har faktiskt tillverkat några av årets klappar själv, men jag ska inte avslöja innehållet i paketen. Det är något värmande, tillägger Marita Johansson till slut.
– Jag har köpt julklappar som jag skänkt till Vilda kidz. Det viktigaste med julen är inte att ge bort dyra presenter utan att fira den tillsammans med nära och kära, betonar Julia Lustig.
På Åhléns varuhus möter vi Jan och Susann Vikberg från Boden, som bara köper julklappar till barn och barnbarn.
– Vi har slutat att ge varandra presenter. Istället resonerar vi om det är något som vi verkligen behöver och köper det tillsammans. På det sättet slipper vi att handla något onödigt, förklarar Jan Vikberg.
– Det viktigaste under julen är gemenskapen. Att familjen kan samlas. Det är det som jag ser framemot allra mest, tillägger Susann Vikberg.
Strax intill står Marie Nilsson med sin vuxna dotter Jennie, som numera studerar på Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna utanför Uppsala.
– För mig har det blivit färre klappar i år. Det är inte så konstigt med tanke på fattiga studenters ekonomi. Det känns i varje fall skönt att få komma hem till snön i Luleå och fira jul med sin familj.