Tjänstemännen säger nej till hopptorn och drive-in bio

Luleåborna föreslår att bygga ett hopptorn och en drive-in bio i södra hamn. Men kommunens tjänstemän säger nej. "Jag tror det hade satt Luleå på kartan. Utgå från barnen", säger en av förslagsskrivarna Ulrika Brännström.

Kommunens tjänstemän har föreslagit att ge avslag på ett medborgarförslag gällande kranen vid Södra Hamn i Luleå.

Kommunens tjänstemän har föreslagit att ge avslag på ett medborgarförslag gällande kranen vid Södra Hamn i Luleå.

Foto: Elaine Blomqvist

Luleå2022-09-06 17:13

Ulrika Brännström menar att Luleå är en sjöstad och att ungdomarna redan i dag, trots att det inte finns ett hopptorn, väljer att hoppa från kranen i södra hamn eller från punktstationen i norra hamn.

– En av våra döttrar älskar hopp och vi söker alltid efter hopptorn. Om vi åker på semester är det givet att det ska finnas ett hopptorn. Ta till exempel Stockholm som har Saltis, där anordnas det jippon och tävlingar. Jag tror det hade satt Luleå på kartan, säger hon.

Ett annat av förslagen som kommunens tjänstemän tagit ställning till är att starta en drive-in bio. I medborgarförslaget föreslås södra Hamnplan eller parkeringen vid Coop Arena som plats för bion.

Enligt Partik Bylin, kultur- och fritidschef, anser att förslaget om hopptorn i södra eller norra hamn skulle innebära en säkerhetsrisk.

– Det är mycket båttrafik i norra- och södra hamn, kanske framförallt i södra hamn där det även finns vattenskotrar så där tycker vi inte att det är lämpligt. I norra hamn är det inte lika mycket båtar men turbåtarna finns där.

Medborgaren bakom förslaget uppger att ungdomar redan hoppar från platserna och att det hade kunnat göras under mer organiserade former om det funnits ett hopptorn.

– Det är inte tillåtet och det är inget som vi uppmanar till, vill man använda sig av hopptorn går det att göra på Pontusbadet där det finns badvakter, säger Patrik Bylin.

Utöver båttrafiken, att det skulle krävas badvakter så finns det även en problematik med att hopptornet skulle kunna användas även när det inte finns personal på plats. Kommunens tjänstemän lyfter även frågan om underhåll och att det skulle behöva göras regelbundna kontroller för vattenområdet och dess djup.

När det kommer till drive-in bion har kommunens tjänstemän hänvisat till att kommunen ska ses som en möjliggörare och inte aktör. 

– Ett sådant exempel är isbadet där det finns en förening bakom men att kommunen hjälper till med snöskottning och strömförsörjning.

Däremot öppnar tjänstemännen för att om det finns en förening som skulle vilja starta ett liknande skulle kommunen kunna vara behjälplig med stöd i att söka tillstånd för offentliga ytor och polistillstånd.

Frågorna kommer lyftas i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott under torsdagen den 7 september. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!