År 2027 ska samtliga kommuner i Sverige infört insamling av till exempel glas, plast och papper som ska sorterats av hushållen själva. Målet, enligt Naturvårdsverket och regeringen, är att göra det lättare för varje hushåll att återvinna förpackningar. En del kommuner har redan lagt fram förslag som kan komma att träda i kraft redan vid årsskiftet, men i Luleå kommer det ta tid.
– Inget beslut är taget ännu. Det är så pass komplext att det kommer dröja ett tag. Vårt förslag på en handlingsplan är att ta över ansvaret för återvinningsstationerna från FTI (Förpackningsinsamlingen) vid årsskiftet och då även påbörja utveckling av möjlighet till återvinning i flerfamiljshus. Vi har ett väl utbyggt system för återvinning i många flerfamiljshus i Luleå, men det kan göras ännu mer, säger Per Ekervhen, vd på Lumire.
Under hösten kommer förslag att presenteras av Lumire om hur avfallssorteringen ska komma att se ut för villa- och radhusborna. Beslut tas längre fram av kommunfullmäktige. Det finns olika system för att hämta och ta hand om förpackningarna som ska återvinnas. Ett alternativ är att behålla det system med sidlastare som finns idag, det innebär utveckling av fordon och nya kärl.
Ett annat alternativ är att varje tomt har två kärl med fyra fack i vardera. I facken ska olika typer av förpackningar sorteras separat. I det fallet fungerar inte sidlastare, utan personal behöver själva förflytta kärlen för att de ska kunna tömmas.
Ett tredje alternativ är en digital lösning. Det skulle kunna vara en typ av optisk sortering, då sorteras olika material i olika färgpåsar. Ekervhen menar att med samtliga alternativ kommer dock olika utmaningar. Ekonomiska, miljönyttiga och arbetsmiljömässiga. Inte minst kan det bli en driftfråga.
– Vi måste se hur de mer komplexa hämtsystemen fungerar i vårt tuffa vinterklimat, säger Ekervhen.
– Vi tänker både på hur andra kommuner gör men också vad som är bäst för oss i Luleå, tillägger Linn Berglund-Pantzare, kommunikatör på Lumire.
Det som är klart är att det inte blir några stora förändringar för villabor inom snar framtid. Under nästa år får de fortsätta gå till sin närmsta återvinningsstation för att återvinna.
– Vi har ett tätt samarbete med närliggande kommuner, framförallt med Pireva i Piteå. Några av systemen bygger på att man gör det tillsammans. Om alla närliggande kommuner har olika system tror jag att det blir en dålig lösning, säger Ekervhen.