Arbetslösheten i Norrbotten har ökat dramatiskt under våren. I mars anmälde sig 772 personer som öppet arbetslösa. Det är 320 fler än under samma månad i fjol. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen, som kom nu i april.
Enligt Daniel Nilsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Norrbotten, har det aldrig varit så många varsel på nationell nivå som nu. Arbetslösheten har ökat väldigt fort. I norra Sverige är det Norrbotten som utmärker sig, med en betydligt branta kurva än övriga län.
Jessica Guerra Beltrán känner sig dock optimistisk till att hon ska hitta jobb som byggnadsingenjör, trots coronatider. Hon tror inte att byggbranschen har påverkats så mycket av pandemin.
– Jag förstår att Arbetsförmedlingen har haft ett tufft år, men min sektor i byggbranschen är inte den som är mest drabbad. Till exempel i Luleå bygger man för att kommunen ska växa sig större. Därför ser jag möjlighet till jobb.
Hon tar varje tillfälle att söka passande jobb. Jessica Guerra Beltrán kom från Kuba till Luleå i februari 2019 och började att lära sig svenska direkt. Hon klarade SFI, Svenska för invandrare och deltog sedan i ett programstöd hos Arbetsförmedlingen, som är en kompletterande utbildning för utlandsfödda akademiker. Nu har hon börjat att ta körkort, något som behövs i hennes yrke.
– Om ett företag behöver anställa en person på en tjänst så påverkar inte coronaviruset. I min bransch ser jag att rekryteringar fortsätter genom rekryteringsföretag eller företagets webbsida.
En annan arbetssökande, Rami Alfaysal, delar inte Jessica Guerra Beltráns uppfattning om möjligheten till arbete i Luleå. Han tycker att coronapandemin har gjort det svårt att hitta ett jobb. Han upplever att många företag inte ens tar emot praktikanter nu.
Rami Alfaysal letar efter jobb som revisor. Han kom till Luleå från Karlstad i augusti i fjol, med en magisterexamen i ekonomi i bagaget. Han såg en möjlighet att hitta jobb i det glesbefolkade Norrbotten. Dessutom har han sin bror här. Men nu ska han flytta till Uppsala i stället för att studera igen och samtidigt söka jobb. Rami Alfaysal tycker inte att han är pessimist, bara realist.
– Det vore lättare att hitta ett jobb här om coronaviruset inte hade kommit. Jag hade en plan som inte fungerar, måste jag gå vidare med andra saker.