"Det känns som att jag upplever kriget på nytt"

När han följer mediernas rapportering om oroligheterna i Afghanistan är det som om krigsbilderna från barndomen väcks till liv. Luleåbon Abdullahi Abdollah berättar om ett sargat land där framtidstron inte längre existerar.

Luleåbon Abdullahi Abdollah har sina rötter i Afghanistan och ser dystert på utvecklingen i landet. "Det är vanligt folk som har en önskan och det är ett liv utan krig", säger han.

Luleåbon Abdullahi Abdollah har sina rötter i Afghanistan och ser dystert på utvecklingen i landet. "Det är vanligt folk som har en önskan och det är ett liv utan krig", säger han.

Foto: Stina Bergström

Luleå2021-08-11 18:00

Abdullahi Abdollah, 22, har precis avslutat ett pass på hemtjänsten i Luleå. Vid sidan av sitt jobb studerar han på Vuxenskolan och har en dröm om att komma in på universitet och bli socionom. Helst av allt vill jobba med integrationsfrågor i kommunen. Men de tilltagande striderna i Afghanistan har fått krigsbilderna från barndomen att väckas till liv. 

– Det känns som att jag upplever kriget på nytt. Jag följer rapporteringen varje dag för det är ju mitt land, mitt första hem. Men ärligt talat så känns situationen hopplös. 

I april beslutade USA:s president Joe Biden att de amerikanska trupperna ska ha lämnat Afghanistan senast den 11 september i år, det vill säga 20 år efter terrorattacken på World Trade center. Efter det har talibanerna inlett en våldsam offensiv och tagit över flera provinshuvudstäder, gränsområden och landsbygd. Enligt siffror från EU kontrollerar talibanerna 65 procent av landet och tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

Abdollah menar att det var ett felaktigt beslut av Biden som kommer få allvarliga konsekvenser för landets utveckling. 

Sedan talibanregimen föll 2001 har vissa framsteg gjorts i landet. Enligt Sida har antalet barn som går i skola ökat från omkring 800 000 till över 9 miljoner och andelen flickor som går i skola har ökat från nära noll till 39 procent.

Nu är det ett land där framtidstron inte existerar, menar Abollah, som har kontakt med sina vänner i Afghanistan.

– De vet inte om de kommer att överleva till nästa dag. 

Han ger som exempel bombattentaten mot en flickskola i maj i år, vilket SVT Nyheter rapporterade om. Minst 90 personer omkom och över hundra skadades, de flesta av offren var skolbarn mellan 11 och 15 år. 

– Nu har de stängt många skolor i Kabul på grund av att de är rädda, säger Abdollah. 

Magda Gad, reporter på Expressen och på plats i Afghanistan, berättar i en intervju i SVT att människorna i de talibankontrollerade områdena lever så som människorna gjorde under tiden med IS.

Abdullahi Abdollah kom till Sverige som 16-åring i samband med flyktingkrisen 2015. Då hade talibanerna inte lika stort inflytande i landet som nu men det var fortfarande ett land där strider pågick. 

När han kom till Sverige brottades han med traumat från kriget och kände sig mycket ensam.

– Tänk dig att du som tonåring flyttar till ett land där du inte känner någon. Du vet inte överhuvudtaget om du får stanna. Det skapar en inre stress, säger Abdollah. 

Han började gå till psykolog för att bearbeta känslorna och delta i sociala aktiviteter för att lära känna andra. Nu har han fått permanent uppehållstillstånd och känner att livet börjat få en rätsida. 

I en intervju i DN förutspår Niclas Ericsson, kommunikationschef på Svenska Afghanistankommittén, att det upptrappade läget i landet kommer att ett leda till en ny flyktingkris. 

– Afghanistan riskerar att bli det nya Syrien, en flyktingkris av enorma dimensioner, säger Ericsson.

Abdullahi Abdollah tror det kommer dröja länge, om det alls någonsin sker, innan landet får uppleva fred. Han sätter sin tilltro till den yngre generationen som han inte tror kommer acceptera talibanernas sätt att leva.

– Det är vanligt folk som har en önskan och det är ett liv utan krig.

Kriget i Afghanistan

• Afghanistan har varit i krig i omkring 40 år. Talibanrörelsen förlorade makten 2001 och efter det har den väststödda afghanska regeringen styrt. 

• I april i år beslutade Joe Biden att dra tillbaka de amerikanska styrkorna där alla soldater ska vara ute ur landet senast den 11 september, det vill säga tjugo år efter attacken mot World Trade center.

• Talibanrörelsen är nu på frammarsch och har tagit kontroll över stora delar av landet. 

Källa: TT, SVT, Globalis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!