Petter Anttis karriär är lång och varierande: hockeyproffs i Luleå Hockey, sjukgymnast och journalist i 30 år, bland annat på TV4 som nyhetsankare och senare ansvarig utgivare.
– Egentligen blev jag mer byråkrat på slutet och kom allt längre ifrån det hantverk som journalistik är. Frågan kom från Läkarjouren när de var i en förändringsfas för några år sedan, säger Petter Antti.
Sedan 2012 är han vd på Läkarjouren i Norrland AB som startade 1989. Mellan 2015 och 2020 hyrde bolaget ut vårdpersonal till Region Norrbotten för drygt en halv miljard kronor.
Regionernas kostnad för hyrpersonal uppgick 2019 till cirka 5,6 miljarder kronor, enligt en rapport från Konkurrensverket. För Region Norrbotten landar hyrläkarnotan årligen i 300-miljonersklassen.
Debatten om hyrläkare handlar om allt från att de är dyra och slöseri med skattemedel till att patienter inte får kontinuitet i vården. Petter Antti säger att läkarbristen finns i alla regioner.
– Det är inte hyrläkarnas fel, de gör vården möjlig. Vi ockuperar inga hälsocentraler eller sjukhus, regionen kontaktar oss och beställer, mest under sommaren då deras egna läkare ska ha semester.
Regionernas målsättning är att vara oberoende av hyrpersonal.
Vad kommer hända om hyrläkarna försvinner eller minskar kraftigt?
– Då kommer vi inte att ha någon vård. Man har fått debatten att bli så hätsk mot hyrläkarsystemet att folk nästan säger "stäng så vi slipper hyrläkare". Problem har varit en realitet sedan 1960-talet, folk vill inte bosätta sig här. Lösningen för hela glesbygden är konsulter som vill komma hit och jobba tillfälligt. Så fungerar det på LKAB också.
Han säger att situationen är likadan i Norge, med en betydande skillnad:
– De säger "utan er skulle vi inte klara vår verksamhet".
Kritiken är bland annat att hyrläkare är dyra. Det medger Petter Antti.
– Det är väl självklart att det kostar. Om en konsult som har en tjänst i Stockholm vill jobba här så vill de ha bra betalt. Det fiffiga är att de kommer när regionen har ett uppdämt behov, vilket gör att enstaka veckor blir dyrare och mellanperioden har en ganska låg kostnad.
Han säger att han förstår att kostnaden sticker i ögonen på människor men att man måste se helheten. Till viss del är det en ensidig bild som ges av branschen, menar han.
– Det är en ökad kostnad att ta hit hyrläkare men på totalen skapar du ett effektivt flöde och får hit duktiga kirurger exempelvis.
Utan hyrläkarbolag hade konkurrensen minskat och personalen kunna anställas av regionen istället?
– Absolut, men det går vanligtvis inte. 90 procent eller fler av alla har redan en fast anställning i södra Sverige. Det vill också regionen att de ska ha, det fungerar som en kvalitetskontroll och är lättare få relevanta och uppdaterade referenser om doktorns duglighet.
Oppositionsrådet Glenn Berggård (V) sade nyligen att regionen borde fundera på om viss vårdverksamhet ska minskas i länet och i stället skicka patienter till andra län, men det är något Petter Antti inte vill se.
– Utlokalisering av vården är slutprodukten om man säger nej till att ta hit konsulenter. Då händer samma sak som inom Folktandvården – totalt moras. Man måste inse att det är alternativet.
Han drar paralleller till att sänka hastigheter på vägarna i stället för att utföra underhåll.
– Till slut har man sänkt hastigheten till noll och då kan man säga att man inte har några olyckor. Det är vad som blir alternativet om man hela tiden säger nej.
Vad får du för reaktioner på hyrläkare?
– Jag får samma reaktioner som du, dyrt och dåligt. Men att hyra in konsulenter är en lösning på ett problem, oavsett om det gäller stadsomvandling, en ny batterifabrik eller vården.
Vad säger du om kritiken om att det inte finns någon kontinuitet i vården med hyrläkare?
– Det är viktigt inom främst primärvård och vår devis är att vi inte hyr ut läkare till primärvården med mindre än att det blir kontinuitet. Men när det gäller kirurgi vill jag hellre ha en duktig kirurg än ingen alls. Att folk kommer att behöva åka till Västerbotten för att få vård, den situationen vill inte jag ha, det kan jag då säga.
Finns det tankar på att hyra ut tandläkare?
– Vi har föreslagit regionen flera gånger och sagt att de inte kommer att kunna lösa tandläkarfrågan med mindre än att de ändrar anställningsförhållandena. Men SKR och regionen säger nej.