Mannen från Rwanda folkbokfördes i Luleå 2009. Vad han gjorde fram till dess har inte NSD kunnat ta reda på, men i drygt fyra år har han levt ett till synes lugnt och anonymt liv på Örnäset i Luleå.
Men nu misstänks han för att ha varit delaktig i det bestialiska folkmordet i Rwanda som pågick under några månader 1994, där nästan en miljon människor brutalt mördades (se separat faktaruta).
Det är den internationella åklagarkammaren i Stockholm som leder fallet under ledning av chefsåklagare Tora Holst.
Mannen anhölls först i sin frånvaro i fredags. Men tidigt under tisdagen slog polisen till och grep mannen i anslutning till sin bostad. Anhållningsbeslutet kvarstår och nu är två kriminalinspektörer från Stockholm på plats i Luleå för att förhöra mannen som på sannolika skäl misstänks för inblandning i folkmordet.
När NSD var i kontakt med poliserna under eftermiddagen hade de dock ännu inte hunnit hålla några förhör.
Mannen har tilldelats en offentlig försvarare, advokat Lennart Wiklund från advokatbyrån Lundberg & Åkerlund.
Chefsåklagare Tora Holst säger till NSD:
– Folkmord är det allvarligaste brott man kan misstänkas för. Det är livstid på det. Det har bara hänt en gång i svensk rättshistoria att en person fällts för det brottet.
Även det fallet handlade om folkmordet i Rwanda och det var så sent som i augusti som Högsta domstolen nekade prövningstillstånd.
– Den personen var svensk medborgare vilket är ett direkt hinder för en utlämning till Rwanda, säger Holst.
Mannen, som är 55 år, dömdes till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott av Svea Hovrätt. Han ansågs vara delaktig till massaker på tusentals människor.
Den nyligen gripne mannen i Luleå är dock inte svensk medborgare, vilket hypotetiskt innebär att han skulle kunna utlämnas till sitt gamla hemland.
– Men är en fråga som inte ens är aktuell över huvud taget i nuläget, säger Holst.
Har det avslutade fallet någon direkt koppling till att ni gripit en man i Luleå?
– Nej, absolut inte.
Vad består bevisningen av? Är det vittnesuppgifter?
– Jag kan inte berätta det för dig. Det råder strikt sekretess kring det.
Är det rwandiska myndigheter som hört av sig angående mannen i Luleå?
– Jag kan inte gå in på det. Men det här är i ett väldigt tidigt stadium. Vi är alldeles i början av utredningen och vi har inte hunnit utreda mannens eventuella inblandning.