Luleåavdelningen som utrustar Saabs miljardplan

Personalstyrkan hos Saab i Luleå har dubblerats på bara några år och ska växa ytterligare. Bakom den positiva utvecklingen ligger Saabs satsning på spanings- och ledningsflygplanet Globaleye där Luleåavdelningen har en viktig roll.

Saab i Luleå har vuxit rejält de senaste åren tack vare Saabs satsning på spanings- och ledningsplanet Globaleye. På bilden ses, från vänster, platschefen Magnus Tjärnberg, Henrik Isaksson och Mikael Töyrä, samtliga Saab.

Saab i Luleå har vuxit rejält de senaste åren tack vare Saabs satsning på spanings- och ledningsplanet Globaleye. På bilden ses, från vänster, platschefen Magnus Tjärnberg, Henrik Isaksson och Mikael Töyrä, samtliga Saab.

Foto: Emma Westman

Luleå2023-05-10 05:00

Den som tänker på Saab kanske i första hand tänker på det numera nedlagda bilmärket men Saab är mycket mer än så och i allra högsta grad levande. Försvars- och säkerhetsbolaget har i dag cirka 19 000 anställda på olika platser i världen fördelat på fyra affärsområden: Aeronautics (flyg), Dynamics (vapensystem), Kockums (fartyg och ubåtar) och slutligen Surveillance (radarsystem och sensorer).

Luleåkontoret arbetar under Surveillance och mer specifikt inom utveckling av ledningssystem till radarystem.

Vid universitetsområdet på Porsön i Luleå utvecklar Saabs personal ledningssystemet till spanings- och ledningsflygplanet Globaleye, en satsning som drog igång 2016 och radarn är en vidareutveckling av Erieye som Saab tog fram redan på 90-talet.

– En stor produkt är Globaleye-flygplanet och det är där vi har vår huvudnäring, säger Magnus Tjärnberg, platschef för Saab Surveillance i Luleå.

Övervakningen kan skötas i luften, till sjöss och på marken samtidigt från en och samma plattform. Globaleye kan upptäcka och följa mål på stora avstånd. Flygplanet kan vara i luften i elva timmar och radarn upptäcker även små fordon och farkoster, exempelvis en drönare.

– Men det är inte bara luftrummet vi kan se utan även saker på marken som exempelvis båtar eller bilar och allt samlas in och ger en total lägesbild. Det är väldigt kraftfullt, säger Mikael Töyrä, projektledare för mjukvaran.

Luleåkontoret jobbar nu mycket med att förbättra förmågan för att systemet ska kunna signalera för avvikande rörelsemönster och föremål, vilket underlättar övervakandet enormt eftersom radarn läser in ett stort antal objekt.

Fördelen med att ha en radar i luften är att man minskar effekten av jordens krökning, en krökning som gör att markradarn ganska snabbt inte läser av området närmast mark. Det går inte att "flyga under radarn" när Globaleye är uppe. Att snabbt kunna varna om något sker, även långt bort, är viktigt. Räckvidden är cirka är 550 kilometer.

– Man kanske får en halvtimmes förvarning i stället för två minuter om det kommer ett jaktflyg eller en missil, säger Henrik Isaksson, Product Owner inom mjukvaruutveckling.

Hittills har Saab levererat tre plan till Förenade Arabemiraten. Att det är ett värdefullt flygplan råder det ingen tvekan om. I Sverige har Försvarets materielverk beställt två plan till en kostnad av 7,3 miljarder kronor.

Globaleye har inneburit att Luleåkontoret ökat från 30 anställda 2016 till dagens 81 och fler är på gång. I Luleå drivs just nu fyra projekt och det behövs främst ingenjörer inom datateknik.

– Det har vuxit ganska brant på slutet och vi har haft lyckade samarbeten med universitetet och kunnat växa med juniora medarbetare. Vi har haft en väldigt bra tillväxt, särskilt de senaste två åren, och vi har ett fortsatt behov av att växa. Vi har en vision om att kunna nå hundra inom ett år ungefär, säger Magnus Tjärnberg.

Att hitta personal är en utmaning men det gäller också att hålla fast vid den befintliga, något Saab i Luleå varit ganska framgångsrika med.

– Vi jobbar mycket med små team som får en uppgift att lösa, det är väldigt stimulerande att jobba från början till slut i stället för att bara göra en liten grej och så gör någon annan nästa. Det tror jag har gjort att många stannar kvar och tycker det är kul att jobba här, säger Mikael Töyrä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!