Luleå vill vara alla goda hjärtans stad

Tiodubblad rosförsäljning och fotografering i ett ishjärta på Storgatan. Så firas Alla hjärtans dag i Luleå.

HJÄRTEBILD. Andreas Harnemo och Magnus Stenberg lät sig fotograferas i ishjärtat redan dagen innan Alla hjärtans dag. De hade dessutom fått tag på Alla hjärtans stad-mössor.

HJÄRTEBILD. Andreas Harnemo och Magnus Stenberg lät sig fotograferas i ishjärtat redan dagen innan Alla hjärtans dag. De hade dessutom fått tag på Alla hjärtans stad-mössor.

Foto: Johan Håkansson

LULEÅ2015-02-13 20:28

Luleå kommun kör för andra året i rad kampanjen Alla hjärtans stad. Medborgarna erbjuds möjlighet att fotografera sig i ett stort is­hjärta som ställts upp på Stor­gatan. Det kommer också att framföras kärleksfull musik, på Luleå airport under förmiddagen och i Smedjan på eftermiddagen.

– Kampanjen är ett sätt att visa att Luleå är en stad för alla och norra Sveriges hjärta, säger Anna Degerman, Luleå kommuns tillväxtchef.

Luleå lokaltrafik, LLT, deltar i kampanjen Alla hjärtans stad och erbjuder hjärtliga priser – två personer åker till priset för en.

Florist Kristof Remes på Inter­flora Fresh i Luleå berättar att rosförsäljningen tiodubblas på Alla hjärtans dag.

– Det är framför allt röda rosor som folk köper, men också rosor i andra färger och tulpaner i rött och rosa. Det beror på vad älsklingen tycker om. Vi har laddat med 2 000 röda rosor mot cirka 200 en normal helg.

Det är inte bara till sina partners som Luleåborna köper blommor.

– Nyss var det en mamma som ville skicka blommor till sina barn som bodde på olika håll. Hon gör det varje år. Det kommer också många studenter från universitetet för att skicka blommor till flick- och pojkvänner på andra håll i landet.

Även vissa arbetsgivare delar ut blommor till sina anställda.

– Det är intima arbetsplatser där de anställda inte är så många, säger Kristof Remes.

Florist Julia Berg på Växt­riket i Luleå berättar om en 700-procentig ökning av blomförsäljningen. Butiken har köpt in 1 000 röda rosor i stället för mellan 80 och 100 som gäller en vanlig helg. Blommorna är dyrare än vanligt i inköp för blomsterhandlarna.

– Alla hjärtans dag firas i hela världen och leverantörerna höjer priserna enormt.

De flesta kunder köper tre, fem eller sju rosor. Många satsar också på färdiga buketter.

– Männen köper ofta färdiga buketter. En med fem rosor, vit brudslöja och lite grönt är populär. Vi har också mindre och billigare buketter. Det finns män som slår på riktigt stort och köper en bukett för 1 000 kronor, säger Julia Berg.

Thommy Öhlund, Piteå, har utnyttjat möjligheten att sprida kärlek via NSD:s webb. Han skickar kärlek och tacksamhet till sina föräldrar Stig och Judith, hustrun Lena och sönerna Benne och Noa.

– Klart att jag tar till vara på NSD:s fantastiska erbjudande att uppmärksamma de mest värdefulla människorna i mitt liv, säger han.

Thommy Öhlund brukar köpa blommor till sin fru på Alla hjärtans dag och också på Tulpanens dag.

– Det är en enkel gest som hon uppskattar väldigt mycket. Hon flyttade hit 2003 från Ryssland och har utbildat sig och fått jobb som förskollärare. Hon är värd att firas, säger han.

Själv arbetar Thommy Öhlund som vakt på Facebookhallarna i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om