Det officiella startskottet för Europas största cykelfight startade den andra maj vid lunchtid. Luleå kommun kommer för första året att delta i utmaningen och uppmanar alla som vill att ansluta sig och vara med i tävlingen som pågår under maj månad. På plats vid regnbågsallén på universitetsområdet i Luleå fanns representanter från Luleå kommun, Cykelfrämjandet i Norrbotten och polisen för att cykla den första sträckan i tävlingen.
– Målet är att få fler att välja cykeln som transportmedel. Hälsoaspekten är en viktig faktor till varför vi ställer upp i den här tävlingen, säger Sven Persson, Cykelfrämjandet i Norrbotten.
Enligt Sven Persson så är det många som redan väljer cykel före bil men han anser att fler kan ansluta och påpekar samtidigt att cyklandet spar pengar för samhället.
– Vi sparar pengar till sjukvården, färre blir utbrända och mår bättre av att motionera. Själv cyklar jag alla vardagstransporter, både sommar- och vintertid, säger han.
Tävlingen går ut på att deltagarna via en mobilapp loggar sina resor på cykel. En prisutdelning kommer sedan ske i början av juni, där alla som deltagit har chans att vinna priser. Samtidigt offentliggörs Luleås prestation i tävlingen gentemot resterande städer i Europa som ställt upp i tävlingen.
– Vi vill att Luleå ska bli Sveriges bästa cykelstad. Vi ställer upp i cykelkampen för att visa det, säger Lenita Ericson, ordförande Stadsbyggnadsnämnden, Luleå kommun.
Lenita Ericson menar på att Luleå som stad kan utveckla och förbättra cykelvägarna. Standarden på dessa vägar är en fråga som bör lyftas, men även att separera gång- och cykelvägar så att det blir bättre och tydligare.
Hon menar även att tävlingen är ett sätt att bättre lära sig hur man förhåller sig i trafiken, vilka regler som gäller för cyklister och var man får och inte får cykla.
– Trafikregler gäller för cyklister såväl som för fotgängare. Vi ville stötta kampen om att cykla mer i Luleå, säger Stefan Ström, kommunpolis Luleå Boden.
Polisen i Luleå och Boden ser det som en chans att informera hur viktigt det är att man lär sig cykla på rätt sätt för att förhindra olyckor i trafiken.
– Jag tror inte att människor tänker på att cyklister är högt representerade vad gäller trafikolyckor där människor blir allvarligt skadade. Nästan hälften av dessa olyckor är cyklister inblandade.
Själv cyklar han inte speciellt ofta men i och med tävlingen under maj månad så ska han försöka ändra på det och ta cykeln framför bilen så ofta han kan.