Den senaste tioårsperioden har Luleå kommun ökat sin befolkning med fem procent – från 75 383 personer i slutet av 2013 till 79 244 vid årsskiftet.
Det är den största procentuella ökningen i Norrbottens län, enligt nyhetsbyrån Newsworthy som har samlat SCB:s befolkningsdata från tio år för att se hur kommunen utvecklats.
Luleå kommuns mål är att vara 100 000 invånare år 2040 och en ökning på 3 861 personer på tio år är inte en tillräckligt snabb ökning, enligt Carina Sammeli.
– Det är en för låg takt. Vi vet att vi har haft år när vi har ökat med 700 och vi har haft år när vi ökat med 300, så det varierar lite från år till år. Det har inte varit ett nog högt tempo och kollar vi på hur Sveriges befolkning utvecklas, så är det ganska ovanligt att en stad i Luleås storlek växer så långsamt. De flesta universitetsorter växer snabbare en så, säger hon.
För att Luleå ska nå målet krävs en inflyttning på ungefär 1 300 invånare per år. Sammeli menar att Luleå har växt kontinuerligt och ett problem för tio år sedan var att det inte fanns bostäder eller mark att bygga på – men nu ser läget annorlunda ut.
– Just nu har vi ett betydligt bättre läge, jag tror att det är nästan 650 bostäder som blir klara i Luleå i år. Så det byggs i ett tempo som skulle klara hög inflyttning. Så nu återstår jobbet att göra så att människor flyttar hit.
Allt från marknadsföring, se till att de som flyttar hit får jobb, att universitetet har ett brett utbud av studier och att kunna erbjuda en attraktiv livsstil är delar som Carina Sammeli nämner behövs för att locka fler invånare till Luleå.
– Jag brukar säga att vi måste göra allt samtidigt just nu, säger Carina Sammeli.
Befolkningen i områden, som enligt SCB:s indelning ligger i eller till största delen i Luleås tätort, har ökat med 3 045 personer, och övriga kommunens befolkning har ökat med 816 invånare.
Men det växer inte överallt i kommunen. På området Kronan har invånarantalet ökat mest med 1 147 personer (65 procent), medan Porsön-Udden har minskat sin befolkning med 181 invånare.
SCB:s befolkningsstatistik visar också vilka familjekonstellationer som bor i olika områden. Högst andel barnfamiljer finns i Sunderbyn, där 581 av 1 103 (53 procent) har barn. Medan Porsön-Porsögården är det område det bor flest singlar – 86 procent av hushållen består av ensamstående med eller utan barn.