I "Bästa skolkommun 2020" har tio olika kriterier jämförts.
– Vi har verkligen jobbat för att få upp elevresultaten. Vi ligger över snittet, men är inte nöjda förrän alla lyckas i skolan, säger en nöjd skolchef – och tillägger att arbetsmiljön och kompetenshöjningen också prioriterats.
På många punkter har det gått åt rätt håll, men i frågor som lärartäthet och löner har kommunen rasat. Det förstnämnda från plats 47 i fjol till årets 114. När det gäller lärarlöner har raset fortsatt – från plats 202 till 228.
Enbuske har ingen förklaring kring tappet när det gäller lärartätheten.
– Vi har inte minskat elevpengen, möjligen har den ökat på andra håll, säger hon och tillägger att tidigare felaktigheter i sättet att rapportera också kan ha påverkat.
När det gäller lärarlönerna säger hon att det inte är en fråga som förvaltningen rår över, då det är personalkontoret som prioriterar grupper. Dock är en förändring i processen på gång. I framtiden ska kommunledningsgruppen och politikerna också få säga sitt.
– Förvaltningens röst hörs inte så mycket, säger hon och medger att medianlönen ligger lägre för vissa grupper jämfört med nära grannkommuner.
Maarit Enbuske flikar in att Lärarförbundet jämför med andra yrkesgrupper med universitetsutbildning på orten, varför det är lite svårt att tyda.
– Ser man till bara medianen ser det inte så illa ut.
Samtidigt konstaterar hon både lön och arbetsmiljön är viktiga konkurrensmedel. Och att det är ett bekymmer att behörigheten bland lärarna på grundskolan minskat med fem procent.
Vad är viktigast för att fortsätta klättra uppåt, enligt dig?
– Att hålla i och fortsätta förbättra resultaten. Kompetensförsörjningen är en nyckelfråga, säger hon och gläds åt att så många vårdnadshavare är nöjda med förskolan.
Personligen skulle hon gärna se högre löner inom skolan, där läget är tufft efter alla effektiviseringar. Att få ned pressen, som är extra hög i dessa coronatider, är också viktigt.
– En rimligare arbetsbörda. Det är ansträngt, vi har svårt att få vikarier, säger hon och nämner Hertsöskolan där elva lärare saknades och man lyckades få två vikarier.
Tror du skoldebatten påverkat synen på Luleå negativt?
– Det tror jag. Allt som sagts är inte sant, det blir inte alltid rätt i hetsig debatt, säger hon och ger exempel på att förvaltningen aldrig pratat om bara två högstadieskolor i kommunen.