Luleå ska bli renare

Det kostar runt 2,5 miljoner kronor varje år att hålla Luleå rent. Dessutom sysselsätts åtta personer med att ständigt plocka upp ditt skräp.
Nu ska en unik metod visa hur pass skitigt Luleå egentligen är.
Under två veckor ska fimpar, snus och glasspapper räknas.

Sara Svensson, sektionschef Park & Natur, är en av de två som ska räkna Luleåbornas skräp de kommande två veckorna. Emma Martinelle, projektledare, Stiftelsen Håll Sverige Rent håller i trådarna.

Sara Svensson, sektionschef Park & Natur, är en av de två som ska räkna Luleåbornas skräp de kommande två veckorna. Emma Martinelle, projektledare, Stiftelsen Håll Sverige Rent håller i trådarna.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2012-08-16 22:02

Parkarbetaren Lena Johansson ligger på knä på trottoaren utanför Stadsparken i Luleå. På den första mätpunkten har hon påträffat ett stort antal fimpar, snus och krossat glas. Och den mätpunkten på tio kvadratmeter är bara den första av 200 stycken där allt skräp ska räknas under de kommande två veckorna.

Strejk

Allt insamlat material ska sedan sammanställas och skickas in till Statistiska centralbyrån. Nu ska det bli ordning på Luleåbornas nedskräpande.

- Det kan tyckas viktigt att pynta staden med blommor och sådant. Men det här är det absolut viktigaste. Vi kommer allihop ihåg strejken för några år sedan när Storgatan inte städades. Det tog inte så många dagar innan vi såg hur mycket skräp vi faktiskt tar bort, säger Sara Svensson, på parkförvaltningen.

Hon menar på att det finns mycket att spara in här. Luleå kommun lägger ner 2,5 miljoner kronor på att plocka upp skräp varje år och det sysselsätter åtta personer.

Slumpmässigt utvalda

De 200 ytorna som mäts är slumpmässigt utvalda av Statistiska centralbyrån längs gatorna i centrala Luleå.

- Det finns också fördelar med att visa vilken sorts skräp som slängs. När det mättes i Umeå förra året var staden ganska ren. Men skräpet som fanns var väldigt mycket snus, säger Emma Martinelle, projektledare på Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Luleå kommun har redan påbörjat en översikt av sina 550 skräpkorgar och den nya undersökningen ska visa om dessa behöver placeras om.

- På vissa ställen kanske vi behöver höja frekvensen på städning, säger Sara Svensson.

Skitiga gator

- Men det vi har sett i andra kommuner är också att det finns väldigt mycket skräp även där det finns papperskorgar. Det handlar om attityder och beteenden. Man har som individ också ett ansvar att leta upp en papperskorg, säger Emma Martinelle.

Luleåbon Karin Bergqvist tar sig en glass i Stadsparken medan sopräkning inleds. Hon tycker att Luleås gator är alldeles för skitiga.

- Jag kan tycka att det är en skräpig stad. Speciellt med papper och glassplitter runt marken och soptunnor som inte är tömda på mornarna, säger hon

Om tre veckor ska resultatet av räkningen vara sammanställd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om