Luleå Pride öppnar upp för fjärde gången

På fredag går startskottet för Luleå Pride. Minskat näthat och nedtonad polisbevakning vittnar om ett öppnare Norrbotten.

RFSL. Luleå Pride annordnas av RFSL i Luleå och Norrbottens län. Spohie Gunnarsson, Katrin Lidberg, Helena Carlsson, Anneli Danielsson.

RFSL. Luleå Pride annordnas av RFSL i Luleå och Norrbottens län. Spohie Gunnarsson, Katrin Lidberg, Helena Carlsson, Anneli Danielsson.

Foto: Kurt Engström

Luleå2015-06-10 17:49

– Homo- och transfobi finns, därför finns vi. Vårt mål är att inte behöva finnas, säger Sophie Gunnarsson, projektledare för Luleå Pride.

Hon poängterar att Norrbotten har blivit öppnare och synen på hbtq-personer är mer positiv. Näthatet mot festivalen har minskat och människor har blivit mer medvetna kring dessa frågor, menar Sophie Gunnarsson.

– Tidigare år har vi fått fler homo- och transfoba kommentarer, då var också polisens beredskap tydligare. Nu räcker det att vi har en dialog med polisen.

Pridefestivalen växer i Norrbotten. När Luleå Pride startade för första gången 2012 var de ensamma på bollen, nu finns även Tornedalen Pride i Pajala, Malmfälten Arctic Pride i Gällivare och Sámpi Pride i Kiruna. Även Kalix Pride ligger i startgroparna. Och även om RFSL i Luleå inte tycker det inte är någon nackdel att Pride sprider sig så är det inte problemfritt. På fredagen kallar de därför till ett gemensamt samtal mellan festivalernas olika aktörer i Norrbotten där de ska diskutera sponsorer och gemensamma värden och visioner.

– Vi vill inte att man ska vara med i Pride bara för att kunna samla rosa pluspoäng, det måste finnas ett genuint engagemang och intresse för hbtq-frågor, säger Sophie Gunnarsson.

Festivalen är gratis och alla är välkomna. Det bjuds bland annat på föreläsningar, samtal, workshops och musikarrangemang. I år kommer även de personliga berättelserna att lyftas fram extra.

– Det är både en mötesplats för hbtq-personer en stor folkfest och där att alla är välkomna, säger Sophie Gunnarsson.

RFSL tipsar!

Hbtq-rörelsen öppnar Norrbotten

Gratisfestivalen Luleå Pride går av stapeln 12 juni. Innan invigningen på fredag klockan 18.00 tjuvstartas festivalhelgen med förpepp på torsdagkväll och en fredag fylld med aktiviteter. Nedan tipsar arrangörerna själva om några programpunkter.

Fredag: Pridesamtal och invigning.

Lördag: Prideparaden 14.45. Hör Helena berätta om sina erfarenheter som anhörig till en transperson. Eller lyssna till Nina som blev Nino - en könssresa.

Söndag: Normkritisk sagostund.

Mer information om Luleå Pride finns på luleapride.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om