Luleå - populär som kryssningsstad

Luleå har blivit succé som kryssningsstad. I torsdags lämnade Spirit of Adventure som femte och sista sommarkryssningsfartyg Luleå men redan nästa år är redan sju kryssningsfartyg inbokade.

Silver Wind är en i raden av kryssningsfartyg som besökte Luleå tidigare i sommar.  FOTO: Pär Bäckström

Silver Wind är en i raden av kryssningsfartyg som besökte Luleå tidigare i sommar. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-07-26 06:00
- Jätteroligt, säger Elisabeth Ennefors, vd i Visit Luleå, en samverkansorganisation för besöksnäringen i Luleå.
Kryssningsverksamhet kan bli en riktigt lönsam historia för Luleå och Norrbotten.Elisabeth Ennefors har tidigare berättat att varje kryssningsbesök genererar cirka en miljon kronor till Luleå oxch regionen.
Fler besök
Redan till nästa år utökas kryssarbesöken.
- Sju kryssningsbesök är redan inbokade via Luleå hamn. Rederierna brukar vara ute i ganska god tid så det kan ju bli fler men det är inte säkert.
Eftersom Luleå svarat upp mot kraven på kryssningsbesök så ska "produkten" Luleå och Norrbotten utvecklas. Ett branschmöte ska ge förslag på hur det ska se ut nästa år.
- Sedan är det viktigt att vi får feedback från rederierna så vi vet vad som är bra och vad som kan förbättras. En del av de rederier som haft kryssningsfartyg här i år har redan bokat nästa år och det är ett bra betyg att de vill komma tillbaka.
Snygga till hamnen
Antalet upplevelser har utvecklats.
Det är besök i Gammelstad och Storforsen sedan tidigared men nu kommer också andra upplevelser till som besök i Råne älvdal.
- Sedan ska det snyggas till
i hamnen.
Några planer på att muddra upp Södra hamn så att fartygen skulle angöra vid Fiskekyrkan finns dock inte.
- De här fartygen har motorerna på hela tiden och med tanke på att det bor folk i Tutti Frutti så går det inte. Fartygen angör ändå mycket centralt i förhållande till andra hamnar runt om i världen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om