Så fort som Luleå kommun bestämt sig för vilken modell för wifi man vill använda ska centrala delar av staden få gratis wifi. Det konstaterar kommunalrådet Niklas Nordström.
– Tekniken finns ju redan. Det är viktigt att vi har en låg tröskel så att det inte är krångligt att registrera sig. Det är inte minst viktigt för våra besökare att kunna ta sig in på nätet eftersom det då är dyrt att surfa på nätet. Och så behöver vi hitta en teknik att begränsa surfningen så att vi inte riskerar att konkurrera med privata aktörer, säger han.
De som bor i centrala stan ska inte kunna surfa gratis på kommunens öppna nät?
– Nej, det finns tekniska lösningar för att hindra det. Man kan exempelvis sätta en tidsbegränsning för hur länge du får vara uppkopplad eller en volymmängd på surfen. Det här är ett sätt att stärka öppenheten i vår stad, och visa att vi är en modern stad där IT är dominerande. Vi har helt andra beteendemönster i dag än vad vi hade tidigare. Folk förväntar sig att kunna lägga ut bilder på instagram, uppdatera facebook och skriva på twitter utan att det tas från den egna bandbredden.
Öppet wifi kan strida mot kommunallagen, är det något som bekymrar er?
– Många saker förändras med teknikutvecklingen. Med smartphone och sociala medier så beter vi oss på ett annat sätt och då hänger inte alltid gamla lagar och regelverk med. Men jag är inte bekymrad över det. Även wifi kommer att vara en tjänst som människor förväntar sig ska vara tillgängligt precis som vatten och avlopp. Vad vi kan göra är att se till att dra en gräns så att vi inte konkurrerar med privata aktörer.
I Piteå har man för andra sommaren i rad erbjudit kommuninvånarna gratis wifi längs gågatan, från badhusparken till turistbyrån.
– Vi kom igång ganska sent inför sommaren ifjol så vi hann inte med att konfigurera utrustningen så att vi kunde få in tillräckligt med information för att kunna utvärdera försöket ordentligt. Det fanns bland annat brister i statistiken. Därför gjorde vi om det i sommar, berättar it-chefen Sune Lindström på Piteå kommun.
Under hösten ska försöket utvärderas. Men Sune Lindström konstaterar att försöket slagit väl ut.
– Det har varit en lyckad satsning. Många piteåbor har varit inloggade och vi märker även att turisterna kopplat upp sig genom att många olika nationaliteter varit inloggade. Nu när vi ska utvärdera detta är det upp till kommunen ta ställning till och om det är något som Piteå ska ha även fortsättningsvis, konstaterar Sune Lindström.