Luleå lokaltrafik räddas kvar i kommunal ägo

Luleå kommun gör allt för att rädda lokaltrafiken i sin ägo. Nu är ett nytt avtal upprättat.Men moderaterna är splittrade.- Detta är osolidariskt mot övriga parter, säger Mattias Karlsson (M).- Det är inte partigruppens linje. Han är en frifräsare, säger Anders Josefsson, gruppledare (M).

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2011-09-26 22:20

Nu är det klart att Luleå lokaltrafik räddas kvar i kommunal ägo i ytterligare fem år. Kommun-
fullmäktige fattade under måndagen beslutet att sluta ett nytt avtal med Luleå lokaltrafik AB, LLT, angående driften av trafiken i kommunen.

Enligt den nya lagstiftningen ska all busstrafik samlas under en huvudman, i Norrbotten under landstinget. Men eftersom Luleå kommun nu i all hast slutit ett nytt avtal så måste det löpa ut innan den nya lagstiftningen börjar gälla.

Stort svek
Partierna i fullmäktige är eniga i det nya beslutet. Men inom moderaterna finns en spricka. Mattias Karlsson (M), tillika landstingspolitiker, menar att det nya avtalet innebär ett stort svek.

- Det är ett av de mer osolidariska beslut som tagits i denna församling, säger han.

- Tänk på de övriga parterna som leva med detta i fem år framöver.

Mattias Karlsson menar att det vore nyttigt att konkurrensutsätta LLT, men att detta nu förstörs.

- Detta är bara ett sätt att motverka lagstiftarens syfte, säger han.

Men han få inte ens medhåll av sina egna partikamrater i kommunfullmäktige.

- Detta är inte partigruppens linje. Mattias Karlsson är en frifräsare i detta, säger Anders Josefsson, gruppledare för moderaterna.

Även om han menar att det kommunala bolaget borde säljas så är inte tiden kommen än.

- Bolaget kan lättare avyttras om ett avtal fattas, säger Anders Josefsson.

Kommunalrådet Karl Petersen (S) tycker det är skönt att avtalet nu är slutet.

- Vi tänker inte lämna ifrån oss LLT frivilligt, säger han.

- Tänk om vi helt plötsligt skulle stå med 50 bussar men utan avtal. Vi går nu in i en ny situation och vi gör inte detta för att vara osolidariska mot landstinget.

➤ Fullmäktige biföll etapp 4 och 5 av detaljplanen för Hällbacken. Detta möjliggör byggandet av över 80 småhus samt 80 bostäder i flerfamiljshus. Rättvisepartiet socialisterna yrkade på återremiss, eftersom man ville se över möjligheterna till ökad integrering med djur- och lantliv.

➤ Fullmäktige avslog Anettes Asplunds (Kd) motion om gratis halkskydd till äldre.

➤ Fullmäktige avslog Erland Nilssons (Landsbygdspartiet) motion om att utveckla medborgarkontoret i Råneå. En invändning mot förslaget var att stifta en politisk sammansatt styrelse, liknande en kommundelsnämnd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om