Här bakas tårtan – 1900 bitar ska serveras på lördag

Pandemin satte käppar i hjulen i ett par år. Men på lördag är det äntligen dags för folkfest. Då firas Luleås 400-årsjubileum i stadsparken. Vi kikade in bakom kulisserna när 1 900 tårtbitar bakades.

I bageriet arbetar teamet koncentrerat, som en väloljad maskin. Sylt ska bredas, grädde spritsas och marsipan läggas på.

I bageriet arbetar teamet koncentrerat, som en väloljad maskin. Sylt ska bredas, grädde spritsas och marsipan läggas på.

Foto: Sanna Orneklint

Luleå2022-06-17 16:00

– Det är en klassisk grön prinsesstårta Jag tycker vi har de godaste tårtorna i Luleå, säger Lena Utsi, enhetschef för Börje Olssons bageri i Luleå.

Hon är stolt över att ha fått jobbet att leverera bakelserna till 400-års jubileumet.

– Det här uppdraget känns ärofyllt och det är ett roligt jobb. Jag hoppas verkligen att tårtorna uppskattas av dem som får vara med på kalaset, säger Lena Utsi.

undefined
Det är viktigt att se till att allting sluter tätt.

– Det är mycket som ska till när man gör 1900 tårtbitar. Vi har uppskattat totala vikten till drygt 170 kg.

Totalt uppskattar bageriet att det har gått åt:

70 liter grädde.
60 kg marsipan.
40 kg vaniljkräm.
13 kg hallonsylt.

Utöver det levereras även 150 laktosfria chokladbollar och 100 glutenfria brownie cupcakes.

– Vi har haft fyra personer som jobbat åtta timmar oavbrutet. Det ska skäras i längder, vi måste fylla på med grädde och marsipan. Sedan ska det dekoreras och sedan ska alla tårtor upp på brickan och skäras i 1900 bitar, säger Lena Utsi.

undefined
I bageriet arbetar teamet koncentrerat, som en väloljad maskin. Sylt ska bredas, grädde spritsas och marsipan läggas på.

Firandet äger rum på lördag mellan 12 och 15 i Luleå stadspark och inkluderar musik, dans och trolleri och ett 20-tal föreningar kommer visa upp sin verksamhet. 

– Vi är glada över att äntligen kunna genomföra det utlovade tårtkalaset och att vi kan hälsa alla välkomna till stadsparken utan restriktioner, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) i ett pressmeddelande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!