Matchningstjänsten Kundval rusta och matcha, KROM, har Arbetsförmedlingen utvecklat i och med reformeringen av Arbetsförmedlingen och som ska förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Nu vill Luleå kommun bli en leverantör, som på uppdrag av statliga Arbetsförmedlingen matchar och rustar arbetslösa till jobb. I beslutet som kommunstyrelsen tog i oktober var det bara Anders Josefsson (M) som reserverade sig mot beslutet.
Kommunstyrelsens beslut har de båda privatpersonerna överklagat till Förvaltningsrätten och skriver bland annat att det kommer "att skapa uppenbara konkurrenssnedvridningar till de fristående aktörer som verkar i valfrihetssystemet inom samma leveransområde".
Vidare ifrågasätter de, med stöd av kommunallagen, om kommunen får ägna sig åt jobbförmedling inom Arbetsförmedlingens KROM.
Arbetsförmedlingens leveransområde är kommunerna Luleå, Boden, Piteå, Älvsbyn och Kalix, vilket kan innebära att Luleå kommun "kommer att verka för andra än kommunens egna medlemmar". Något de överklagande skriver måste "anses strida mot lokaliseringsprincipen" enligt kommunallagen.
Under ett digitalt webbinarie om kompetensförsörjning i Norrbotten som under tisdagen arrangerades av Svenskt Näringsliv där Luleå kommuns kommunalråd Carina Sammeli (S) deltog, debatterades frågan.
– Det som är viktigt för oss är att vi är med för vi har kompetens och vi har jobbat länge med många av de grupper som står längst från arbetsmarknaden. Det är en kunskap vi har och som vi vill fortsätta att ha. Visar det sig att den inte behövs om några år så kanske vi inte ska vara leverantör, men just nu vet vi inte det. Vilket betyder att vi har en upparbetad arbetsrätt, vi har personal som kan det och har erfarenhet. Det finns faktiskt ingenting som idag säger att en kommun inte får vara leverantör, sa Carina Sammeli (S).
Fast flera ser risker för att konkurrenssituationen kan snedvridas. Fredric Skälstad, branschchef vid Almega utbildningsföretagen, Patrik Eidfelt, förbundsdirektör Kompetensföretagen och Andreas Åström, näringpolitisk chef Almega skriver i ett debattinlägg att "Detta riskerar skapa betydande problem för de fristående matchningsföretagen, hämma effektiviteten i hela systemet och i slutänden drabba de arbetssökande".