Den 25 april klockan 16 trädde en övertids-, mertids- och nyanställningsblockad för samtliga regioner i Sverige i kraft. Den omfattar 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Sedan blockaden trädde i kraft har inga förhandlingar skett och inga nya bud har lagts. Nu utökas därför blockaden till den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner, skriver Vårdförbundet i ett pressmeddelande.
I Norrbotten omfattas Luleå kommun av det nya varslet. Heidi Carnudd är sjuksköterska och huvudskyddsombud på Luleå kommun samt medlem i Vårdförbundet. Hon är förvånad över att kommunerna dras in i konflikten.
– Jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt. Jag hade inte förväntat mig att det skulle nå oss i kommunen, säger hon.
Luleå kommun har flera verksamheter som vård- och omsorgsboenden, hemsjukvård, omsorgspsykiatri och korttidsverksamhet där medlemmar i Vårdförbundet bedriver arbete.
– Tankarna är otroligt kluvna, jag har ingen aning i talande stund om vad det här kan innebära för oss, säger hon.
– Men känslan är att det kommer bli otroligt komplicerat och svårt.
Samtidigt säger hon alla medlemmar hon talat med i kommunen sluter upp bakom fackets krav.
– Varenda medlem i Luleå kommun står bakom vårt fackförbund helt och hållet. Jag tycker vi ska hålla hårt i det här, säger hon.
– Vi har våra yrkanden och vi har ställt våra krav. De är helt rättvisa. Vi kan bara vänta på att arbetsgivarna ska möta oss, helt enkelt.
I fredags, dagar innan varslet blev känt, valde dessutom Luleå kommun att stänga tio korttidsplatser på Midskogens och Bergvikens vård- och omsorgsboende samt den tillfälliga lösningen på Fyren som gjordes i väntan på att Örnen ska öppna. Örnen planeras öppna hösten 2025.
– Varken vi, Kommunal eller Saco är med på det här, säger Heidi Carnudd.
En risk och konsekvensanalys är gjord och Carnudd menar att problemen kan bli stora inför sommaren.
– Skälet är att man haft tomma platser på korttidsverksamheten, då är det helt förståeligt att man kan tänka så. Men att man väljer att stänga dem inför sommaren då vi av långvarig erfarenhet vet att behovet av korttidsplatser ökar, det är ett problem.
Som en följd av varslet kan kommunen tvingas till anställningsstopp från och med 20 maj och redan idag finns tjänster som inte är tillsatta, säger Heidi Carnudd.
Karin Jonsson är vice ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten och hon säger att skälet att kommunerna kan dras in i övertidsblocken är motpartens passivitet.
– Vi ser att det inte händer någonting och vi vill sätta mer press på vår motpart Sveriges, kommuner och regioner (SKR), säger hon.
Vårdförbundet har centralt stämt flera regioner som inte följt reglerna gällande förhandling vid skyddsarbete och Karin Jonsson säger att det finns en oro för att även kommunerna inte ska följa reglerna.
– Men vi kan bara utgå från att man respekterar konfliktens spelregler.
Blockaden träder i kraft den 20 maj klockan 16.00 och omfattar ytterligare drygt 5000 medlemmar. Den kommunala hälso- och sjukvården omfattar bland annat elevhälsa och hemsjukvård.