I slutet av augusti gick personalen inom enheterna familjerådgivningen, föräldrasupporten och familjerätten i Luleå kommun en utbildning hos konsultföretaget "Familjeträdet", som är inriktade på bonusfamiljer.
– Vi som jobbar med de här sakerna har mycket kompetens på området och många erfarenheter. Men det här området har vi inte fördjupat oss i innan. Det är nytt att vi fokuserar på det, säger EvaLena Johansson-Bergman på föräldrasupporten.
– Vi som har jobbat ett tag, när vi gick utbildningen så var det här med bonusfamilj inte någonting specifikt som man gick igenom på grundutbildningar. Så det finns ett behov att koppla befintlig kunskap till forskning, säger Elin Forsman på familjerådgivningen.
Under utbildningen fördjupade de sig i forskning, kartläggning, bakomliggande faktorer och hur de på bästa sätt kan arbeta för att möta barn och vuxna som lever i en bonusfamilj.
– Eftersom vi träffar många, så kändes det som ett viktigt område, säger Johansson-Bergman.
Bakgrunden till att kommunen nu satsar extra på bonusfamiljer är för att de genom åren fått frågor från föräldrar, om det exempelvis finns föreläsningar som riktar sig till personer som lever i bonusfamilj.
– Vi vill möta efterfrågan. Vi träffar redan de här familjerna, men när det dessutom finns en fråga om någonting som man vill ha mer av, så kändes det viktigt att försöka möta behovet, säger Johansson-Bergman.
Kunskapen enheterna fick med sig i samband med utbildningen har redan nu tillämpats i verksamheternas möte med bonusfamiljer.
Till våren ska familjerådgivningen, föräldrasupporten och familjerätten vid två tillfällen anordna kurser för vuxna med fokus på bonusfamilj som koncept, samt de vuxnas roll och barnens perspektiv. Alla tre enheter kommer vara representerade, för att kunna bidra med sina olika kompetensområden.
– Det är för att man ska få träffa andra. Men också för att man ska få kunskap kring utmaningar, vad som kan vara viktigt och framgångsfaktorer för att få till det. Och också för att de ska få veta vad det finns för stöd i Luleå kommun, säger Johansson-Bergman.
– Det finns en kraft i en kurs, man känner att man inte är ensam, säger Forsman.
Forskningen enheterna fick ta del av under utbildningen, visar att det tar fem till sju år innan man som bonusfamilj har hittat formen.
Vanliga frågor föräldrasupporten och familjerådgivningen möter från de som lever i bonusfamilj är bland annat, om det måste vara lika för alla barn, gränssättningar, hur stort ansvar man som bonusförälder ska ta, samt förväntningar.
Vad kan ni ge för tips till de som lever eller ska kliva in i en bonusfamilj?
– Vuxenrelationen utgör den psykosociala miljön i familjen, det är så viktigt att den funkar. Så ägna tid åt vuxenrelationen och samarbetet mellan de vuxna i familjen. Att inte bara bli föräldrar, utan man behöver också ta hand om kärleksrelationen för det är det som är grunden till att bonusfamiljen ens blir av, säger Forsman.
– Barnperspektiv är viktigt, att komma ihåg att relationsskapandet tar tid. Det är fantastiskt att man vill ta ansvar och bli en viktig vuxen för barnet som min partner är förälder till. Men det är svårt att ta ansvar och sätta ramar för ett barn som du inte har relation till, låt det ta tid, säger Johansson-Bergman.