Kommunen planerar nu för att starta "bostad först", metoden ingår i regeringens nationella hemlöshetsstrategi. Den innebär att människor som lever i en akut hemlöshet erbjuds ett hyreskontrakt. Skillnaden från hjälpen som finns att få i dag via socialtjänsten, är att man inte har som krav att personen är nykter, även om det är målet, samt att man har ett utökat stöd från socialtjänsten.
– Det här ska inte ersätta systemet som finns, utan fungera som ett komplement för att fånga upp de som står ännu längre ifrån bostadsmarknaden, säger Kevin Navarro, fastighetssamordnare på stadsbyggnadsförvaltningen.
För att man ska kunna bli aktuell för "bostad först", krävs det att man är svensk medborgare och Luleåbo. Kommunen vet att det finns hemlösa i Luleå men exakt hur många som lever i hemlöshet vet de inte.
– Jag kan inte säga hur många som är hemlösa i Luleå i dag. Det är svårt att definiera vem som lever i hemlöshet. Det kan vara så att du bor någonstans just nu men att du kommer bli hemlös, du kanske är på väg ut från en behandling och saknar boende efter det. Eller så kan du vara hemlös just nu. Det är ingen konstant siffra utan det varierar, säger Marie Öhman.
Personer som är intresserade av "bostad först" behöver ansöka hos socialtjänsten och det krävs att personen är motiverad att göra vissa livsstilsförändringar.
– Som metoden är utformad riktar den sig i första hand till personer med psykisk ohälsa i kombination med missbruk, alltså personer som bränt ut sig på bostadsmarknaden och varit hemlösa en längre tid, och som verkligen är beredda att göra en livsstilsförändring, säger Marie Öhman.
För att kunna lyckas med en livsstilssförändring får personen ett individanpassat stöd från socialtjänsten. Stödet består bland annat av boendestödjare som regelbundet besöker personen, men kan även bestå av hjälp med kontakter med sjukvården och myndigheter.
– Vi jobbar med att skapa förutsättningar för att personen ska kunna komma ut i sysselsättning, som vi hoppas ska leda till arbete och egenförsörjning, säger Marie Öhman.
De som får en lägenhet är skyldiga att följa de vanliga hyreslagarna; betala hyran i tid, sköta om sin bostad och inte störa sina grannar. För att se till att personen lyckas med det är samverkan mellan allmännyttan, Lulebo, och kommunen viktig menar de.
– Så snart det sker en störning kommer vi ha ett team som åker ut inom 24 timmar. Tanken är att de ska få det stödet som krävs för att de ska klara av att ha ett eget boende, så vi ska ha ett tätt samarbete med socialförvaltningen, säger Sabina Oksanen, hyresjurist på Lulebo.
Det kommer vara kommunen som står på hyreskontraktet, men målet är att personen ska kunna ta över kontraktet på sikt. En stor skillnad från hjälpen som finns i dag, är att man kan behålla stödet hur länge man vill.
– Ser vi att det fungerar bra och att personen är redo att ta över sitt kontrakt, så är det inget som säger att stödet från socialförvaltningen behöver försvinna, utan du har rätt att behålla stödet så länge du vill, säger Marie Öhman.
För att finansiera "bostad först" planerar kommunen att ansöka om statsbidrag. Beslutet om projektet tas i socialnämnden den 26 oktober.