Gigantiskt investeringsbehov på 30 miljarder i Luleå

Industrins snabba omställning till fossilfritt sätter ekonomisk press på Luleå kommun. Kommunen står inför gigantiska investeringar på 30 miljarder kronor de kommande tio åren.

"Det är det som är utmaningen, vi har industrin som flåsar oss i nacken" säger Robert Eriksson, projektchef för Luleå industripark.

"Det är det som är utmaningen, vi har industrin som flåsar oss i nacken" säger Robert Eriksson, projektchef för Luleå industripark.

Foto: Anna Isaksson/Arkivbild

Luleå2022-11-18 09:15

Industrins omställning kräver att Luleå kommun och de kommunala bolagen gör stora investeringar i nya kraftledningar, järnvägar, vägar och ökad kapacitet i Luleå hamn.

Om allt blir verklighet i tänkt omfattning och tid så handlar det om investeringar på sammanlagt närmare 30 miljarder kronor de närmaste tio åren för kommunen och de kommunala bolagen.

– Det är gjort en bedömning utifrån det vi ser i dag, säger Robert Eriksson, projektchef för Luleå industripark (Hertsöfältet och Svartön).

Enbart investeringarna som riktar sig till dagens Luleåbor överstiger tio miljarder kronor de kommande tio åren. De kommunala bolagen har ett investeringsbehov på 15 miljarder kronor, varav ungefär hälften gäller logistiklösningar i hamnen som går utöver projekt Malmporten. 

– Det handlar om väldigt stora pengar. Vi kommer att behöva titta på extern finansieringsform. Skattebetalarna ska inte stå för industrisatsningarna, säger Robert Eriksson.

Nödvändiga investeringar i skolor, gator och parker riskerar att trängas undan om kommunkoncernen behöver låna för att investera i logistiklösningar för hamnen och Luleå industripark.

– Utgångspunkten är att kunden ska betala i slutändan, fortsätter han.

Hur det ska gå till är inte alls klart, men det finns tankar och idéer om att kommunen kan sälja ut delar av den infrastruktur som måste byggas upp. 

– Vad ska kommunen stå kvar för som ägare och vad är lämpligt att en extern part kan gå in och driva och äga?

– Vi behöver få ett uppdrag från politiken, fortsätter han.

På måndag ska därför kommunstyrelsens arbetsutskott ta upp ärendet, som innebär att förslag till alternativ finansiering ska tas fram för den infrastruktur som behöver byggas upp inom Luleå industripark, framförallt i anslutning till Luleå hamn. Det handlar om järnvägsspår, vägar, allvädersterminal, hallar för lagring av gods och markytor för att kunna hantera stora mängder gods. 

Kommunen planerar att bjuda in olika aktörer till en marknadsdialog i februari 2023, för att berätta vilka behov som finns och sondera företagens intresse.

– Tanken är att gå ut på bred front, vi vill få investerare hit, säger Robert Eriksson. 

Hur bråttom är det?

– Det är det som är utmaningen, vi har industrin som flåsar oss i nacken, säger Robert Eriksson som inte vill ange någon tidplan i dagsläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!