Luleå kommun: "Man kan överklaga"

Allt fler tappar sina kontaktpersoner.
Enligt Luleå kommun är motivet inte att spara pengar.
- Har man en gruppbostad ska man få sina behov tillgodosedda där, säger Gerd Bergman, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen.

LULEÅ2012-10-31 06:00

Det finns inget inriktningsbeslut om att Luleå ska spara in på, eller dra ner, antalet kontaktpersoner.

Däremot börjar lagtolkningen luckras upp.

- Vi har alltid kravet att titta på den enskilde och som vägledning har vi kammarrättsdomar. De har tyngd i sammanhanget. Om man ser till rättspraxis så har det förändrats när det gäller det här med kontaktpersoner. Vid en omprövning tittar man på det på ett annat sätt än tidigare, säger Gerd Bergman.

Kan överklaga
- Jag kan inte säga varför just de här personerna har fått avslag. Men om man inte är nöjd med ett beslut så kan man överklaga, säger hon.

Hon nämner en dom från kammarrätten, visserligen från 2004, men något som Luleå kommun utgår från när den nu gör nya utredningar gällande kontaktpersoner. Det var en funktionshindrad man i LSS-boende som ville ha en kontaktperson för att komma ut i samhället, men nekades eftersom han inte ansågs vara isolerad.

"Det innebär att även sådana uppgifter som ankommer på en kontaktperson som regel kan tillgodoses inom ramen för ett gruppboende", står det i domen.

Ansvar
- På gruppboendet ska de ta ett ansvar för att det finns aktiviteter. I princip ska man kunna täcka hela den enskildes stödbehov, omvårdnad, fritidsverksamhet och kulturella aktiviteter, säger Gerd Bergman.

I Luleå finns 402 kontaktpersoner och totalkostnaden per år är tio miljoner kronor.

NSD har försökt få en kommentar från enhetschef Ulla Furberg på Lignellska boendet om hur mycket mer belastade de blir på boendet när kontaktpersonerna tas bort, men hon hänvisar vidare.

- Jag vill inte uttala mig, jag hänvisar till myndighetssektionen. Det är den som tar besluten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om