Förslaget är att ge tre miljoner kronor till stadsbyggnadsnämnden för att under åren 2022 och 2023 bygga laddstolpar för kommunens tjänstefordon, och att höja kommunbidraget med 350 000 kronor för driftkostnaderna.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom förslaget och de beviljar 2,2 miljoner kronor i "strategiska utvecklingsmedel" för två projektledare till stadsbyggnadsförvaltningen. Men inte nog med det. Användningen av cykel eller elcykel som alternativ till att ta bilen ska också ökas.
– Det här är helt i linje med kommunens målsättning att drastiskt minska klimatpåverkan från resor och transporter. Vi behöver få in fler tjänstebilar som drivs av el och vi behöver hitta ett smart sätt att använda tjänstecyklar, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).
Kommunens personbilsflotta skulle kunna börja bytas ut omedelbart enligt Sammeli, men tunga fordon som räddningstjänstens är inte aktuella att växla ut förrän det finns fullgoda fossilfria alternativ.
– Exakt vilka fordon som ska bytas kommer arbetet gå vidare med. Just nu ser man dock att eftersom vi inte har en laddinfrastruktur som funkar så går det inte ens att titta på vilka som ska vara elfordon, säger hon.
Hur mycket har det här accelererats av de höga bränslepriserna?
– Energipriserna är skyhöga nu men de har stigit under hela förra året så det aktualiserar ju frågan. Precis som för en privatperson som tittar på elbil tittar även kommunen på vad det finns för andra alternativ. Men grunden är klimat, inte priserna.
Har Luleå kommun varit för långsamma med att haka på omställningen till elbilar?
– Både och. Luleå energi har en laddinfrastruktur till viss del så det finns i kommunal regi. Det som dock har varit svårt är att elbilar har varit ganska dyra så det har inte varit så ekonomiskt lönsamt att köpa in dem förrän nu när de börjar komma i större utbud och med bättre andrahandsvärde. För något år sedan var de dyra men de tappade i värde fort för att det kom nyare versioner som var mycket bättre. Det har varit lite att vänta in den första kostnadsminskningen och nu börjar det börja vara ekonomiskt fördelaktigt samtidigt som det är bra för klimatet, säger Carina Sammeli.
Luleå kommun har som mål att ha noll klimatpåverkan år 2040.