Luleå kommun höll möte om jättesatsningen

Det var få på plats när Luleå kommun arrangerade samtalscafé om Hybrit, men desto fler följde mötet via direktsändning.

Representanter för Hybrits ägare redogjorde för vad Hybrit är och vad det syftar till.

Representanter för Hybrits ägare redogjorde för vad Hybrit är och vad det syftar till.

Foto: Reino Jillker

Luleå2020-09-16 07:38

Luleås kommunalråd Lenita Ericson (S) inledde mötet med att kommentera flygstabens yttrande om att de motsätter sig att Hybrits demonstrationsanläggning byggs på Svartön i Luleå.

– Jag måste ändå säga det. Idag kom det ett yttrande från försvarsmakten som så klart inte var ett positivt besked för oss och teamet Luleå, men det är ett yttrande i en process, sa Lenita Ericson (S).

För kvällen hade man samlat representanter för Hybrits ägare, SSAB, LKAB och Vattenfall som informerade om projektet som har till mål att få en fossilfri ståltillverkning. Hybrit har två alternativa etableringsorter för den demoanläggning som ska byggas 2023 och tas i drift 2025. Vitåfors utanför Malmberget och Luleå är de orter som är aktuella. 

Flera av kommunens avdelningar och kommunala företag presenterade varför Luleå är det bästa valet för lokalisering av demoanläggningen.

– Vi har inte tittat så mycket på Vitåfors alternativ utan svarat på vad Hybrit efterfrågar och då har vi visat på vad Luleå har att erbjuda, säger Daniel Rova, projektledare på stadsbyggnadsförvaltningen.

Varför är Luleå ett så bra alternativ?

– Vi har närhet till stan och närhet till kompetens vid Luleå tekniska universitet. Sedan så har vi en vana att jobba med stora etableringar. Facebook är ett sådant exempel. Vi har också närhet till logistikdelarna som järnväg, hamn och väg, så allt finns väl förberett för ett nytt industriområde, säger Daniel Rova.

Landshövding Björn O. Nilsson såg hjärteprojektet som ett stort intresse för hela Norrbotten.

– Det viktigaste med det här projektet är att vi får igång vätgasekonomin i Norrbotten. Vi ligger nu först i världen som något som alla pratar om. Det beror på att vi inte har något bra och billigt sätt att lagra förnybar el. Batterier går till viss del men med vätgas är det stora möjligheter att jämna ut energisystemet. Det kommer att bli ännu större än koldioxidfritt stål, säger Björn O. Nilsson.

Regionrådet Nils-Olov Lindfors (C) lyfte också fram vätgasekonomin och de konsekvenser det kan få för Norrbotten.

– Vi har pratat mycket om den fossilfria ståltillverkningen, men det som kommer att göra en fantastisk utveckling i hela länet är de sidoeffekter det ger. Distribuerad vätgasproduktion, distribuerad distribution av vätgas skapar förutsättningar för så otroligt mycket etableringar i länet, säger Nils-Olov Lindfors (C).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!