Luleå kommun får stryk av bandyklubb

Luleå kommun har krävt ensamrätt på succékonceptet och namnet Sportoteket. Men nu får de stryk av en bandyklubb i Borlänge.

FRAMGÅNGsSAGA. Sportoteket i Luleå har varit ett framgångskoncept som fler vill ta över. Men kommunen vill skydda varumärket.

FRAMGÅNGsSAGA. Sportoteket i Luleå har varit ett framgångskoncept som fler vill ta över. Men kommunen vill skydda varumärket.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-04-15 14:39

Under det senaste året har Luleå kommuns satsning på utlåning av sportutrustning, det så kallade Sportoteket, varit en succé. Framgången har varit så stor att kommunen bestämt sig för att varumärkesskydda namnet hos Patent- och registeringsverket förra året.

Läs mer: Kommunen vill registrera varumärket

Och nu blåser det upp till strid runt namnet. Detta sedan Borlänge Stor Tuna bandyklubb skapat varumärket Sportotek.

Bandyklubben menar att Luleå kommun inte har arbetat in varumärket tillräckligt väl, detta trots att kommunen skickat in mängder med annonser och tidningsartiklar som Sportoteket.

– Det här är ju ett nytt begrepp och vi vill inte blanda ihop det med bibliotek, diskotek och apotek eller andra -tek. Då är frågan hur vi ska skydda det här, säger Susanne Sjölund, fritidsförvaltningen.

Patent- och registreringsverket tycker dock inte att Luleå kommun lyckats göra Sportoteket till ett "allmänt begrepp". Inte heller ska varumärket vara tillräckligt inarbetat när bandyklubben startade sitt Sportotek.

Läs mer: Sportoteket tar form

Susanne Sjölund menar att de nu är överens med bandyklubben i Borlänge.

– Överlag har vi haft en bra diskussion med Borlänge bandy. Det är mer att vi har utforskat möjligheterna att skydda vårat namn. Det som är viktigt för oss är att det ska stå för att alla ska ha en möjlighet att låna. Vi har inte velat skydda det för Luleå kommuns räkning, säger hon.

Flera andra kommuner har varit på besök i Luleå för att utveckla ett liknanden koncept.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om