Luleå kan satsa på batterifabrik

Kan en batterifabrik och energilagring vara nästa stora bransch för Luleå efter serverhallarna? Det ska en förstudie ta reda på.

SATSAR. ”Man måste våga satsa på nya saker”, säger Maria Bergman, tillväxtkontoret på Luleå kommun. I måndags tog politikerna beslutet att göra en förstudie om energilagring.

SATSAR. ”Man måste våga satsa på nya saker”, säger Maria Bergman, tillväxtkontoret på Luleå kommun. I måndags tog politikerna beslutet att göra en förstudie om energilagring.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-04-26 15:50

Förstudien har beviljats 500 000 kronor av Luleå kommun för att bedrivas under ett års tid. Pengarna tas från anslaget för strategiska utvecklingsinsatser. Förstudien ska ta reda på om det finns marknadsunderlag för en etablering av en batterifabrik i Luleå. Bakgrunden är att andelen förnybar energi troligtvis måste öka och ”laddbilarnas marknadsandel” likaså.

– Från kommunens sida tycker vi att det är ett intressant projekt, är det här en bransch vi skulle kunna hävda oss i? Vi ser på det utifrån ett tillväxtperspektiv och det är en fråga för miljön, säger Maria Bergman, som jobbar med näringslivsfrågor på Luleå kommuns tillväxtkontor som har berett frågan.

I måndags tog politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott beslut att satsa på idén. Den som ska leda förstudien är Andreas Lundqvist, affärsutvecklingschef på Luleå näringsliv.

– Vi tror att vi har unika möjligheter att utifrån vår plats och våra tillgångar kunna vara ett väldigt bra alternativ för energilagring. Det gäller alltifrån att testa, utveckla, producera och exportera produkter, säger han.

I en batterifabrik, som bara är en av energilagringsmöjligheterna, produceras och återvinns framtida fossilfria drivmedel, enligt Lundqvist.

Är det här nästa grej för Luleå, efter serverhallarna?

– Man kan väl göra kopplingen som sådan att ska vi skapa tillväxt så måste vi skapa den mot vad marknaden efterfrågar. Datacenter var ett sådant exempel som växer i hela världen, säger Andreas Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om