De sju kommuner och landsting som valts ut ska med med stöd av Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) se till att kommunens tjänstemän och politiker under året utbildas och får verktyg för att förverkliga Agenda 2030 lokalt.
Förutom Luleå handlar det om Gislaved, Kristianstad, Malmö, Nyköping, Växjö samt landstinget i Sörmland. De sju har valt ut för att de representerar olika perspektiv och erfarenheter som kommer till användning när projektet ska ta form.
Utanförskap, hållbar konsumtion och klimatförändringen är bara några av alla de utmaningar som kommunerna står inför när de ska växla om till ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling.
Luleå medverkade också i den förstudie för projektet som genomfördes 2017. 2018 ska kommunen ingå i projektets referensgrupp.
– Vi ser fram emot att lära oss mer om de globala målen. Nu ska Luleå bli en del av det internationella arbetet med hållbar utveckling, säger Lenita Ericson, kommunalråd i Luleå kommun i ett pressmeddelande.
Agenda 2030 och de globala målen antogs av FN:s generalförsamling i september 2015. Unikt för målen är att alla länder ska nå de 17 målen.
– Agenda 2030 är ett historiskt tillfälle att ställa om hela Sverige till hållbar utveckling. Det förutsätter också kommunernas medverkan. Med projektet svarar vi på Luleås och andra kommuners, landstings och regioners önskan om stöd i arbetet med agendan och de globala målen, skriver Petra Hallebrant, generalsekreterare i Svenska FN-förbunde.