Luleå höjer målen för källsortering

Nu ska Luleå kommun bli dubbelt så bra på källsortering – men först om 10 år.

Källsortering. Kommnalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström och Luleå renhållnings vd Erik Öhrling (mitten) visar de källsorteringspåsar som ska delas ut till LTU:s studenter.

Källsortering. Kommnalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström och Luleå renhållnings vd Erik Öhrling (mitten) visar de källsorteringspåsar som ska delas ut till LTU:s studenter.

Foto: Reino Jillker

Luleå2017-08-22 07:57

– Jag var bättre på källsortering förr när jag hade mer plats i lägenheten, säger Marika Gille som går sista året på Luleå tekniska universitet.

I Luleå kommun är idag endast 40 procent av hushållsavfallet rätt sorterat. Trots det så ligger man över riksgenomsnittet som är 30 procent. Studenter sorterar 11 procent rätt. Samtidigt så uppfattar 8 av 10 hushåll sig vara bättre än genomsnittet på källsortering. Man har alltså en mer positiv bild av sig själva än verkligen visar.

– Med de förutsättningar som finns idag så tycker jag att jag är så bra som jag orkar vara. Jag vill inte lägga ner hur mycket tid som helst på att källsortera, säger Marika Gille.

Nu vill Luleå kommun fördubbla målet till 80 procent rätt sorterat hushållsavfall.

– Det räcker inte att kommunen bara köper fler elbussar för att påverka miljön. Det är de som står i köket som måste ta beslutet, säger Niklas Nordström (S) kommunalråd.

Nu sätter kommunen sin tillit till Luleåborna för att nå målet, men för att få den medvetenheten så krävs det förändrade attityder.

Luleå Renhållning har en nyckelroll och presenterar nu en plan för att få fler att källsortera rätt. Det ska ske genom att rikta information mot kommunmedborgarna om hur man källsorterar rätt.

– Det är papper, plast och matavfall som är som är de stora bovarna, säger Erik Öhrling, vd, Luleå Renhållning.

Förutom hushållen riktar man sig speciellt mot de studenter som går första året vid Luleå tekniska universitet. Genom att dela ut källsorteringspåsar ska man göra det praktiskt lätt för studenterna att källsortera. Förra året gjorde man en liknade insats mot universitetsstudenterna. Då delade man ut källsorteringspåsar till förstaårsstudenterna men hade också ett workshop för alla studenter. Då fick Marika Gille sina påsar.

– Jag tycker de är jättebra. Under workshopen tog vi upp att det inte finns någon plats i studentlägenheterna att förvara så många olika kärl, säger Marika Gille som tycker på källsorteringspåsarna gjorde sorteringen lättare. Hon tror att det är platsbristen i de små studentlägenheterna som gör att studenter inte sorterar hushållsavfallet bättre än siffrorna visar.

Luleå renhållning riktar sig förutom mot studenterna också mot de unga då det är de som trycker på föräldrarna att källsortera rätt. Det ska ske genom ett samarbete med Miljöskolan där alla 5:e klassare ska få lära sig mer om återvinning och källsortering.

Dessutom planerar man att skriva samarbetsavtal med Lindbäcks fastigheter, Lulebo, Akademiska hus och LTU.

1 återvunnen dagstidning motsvarar energin för 38 koppar kaffe.

Tidningar kan återvinnas 5-7 gånger.

En återvunnen konservburk sparar energi för 7 timmars tv-tittande.

En återvunnen glasburk motsvarar energi nog att ha en mobilladdare igång 1 tim 24 min.

En lastbil med tidningar för återvinning kan köra från Kiruna till Nairobi innan miljövinsten är uppäten.

1 ton returpapper sparar 14 träd.

Allt felslängt papper i Luleå motsvara 240 timmerbilar per år.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om