Avtalet med Nåiden om renovering av hallen bryter sannolikt mot lagen om offentlig upphandling. Om avtalet överklagas till förvaltningsrätten riskerar kommunen ett vite.
Men kommunen har medvetet valt denna linje. Enligt stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell blir lösningen billigare än om en ny upphandling genomförs även om bötesbeloppet räknas in. Detta eftersom Nåiden, som byggde hallen 2008, går in med en okänd summa.
Kostnaden för att renovera halltaket har av en konsult tidigare bedömts till 20–25 miljoner. Kommunens kostnad nu är satt till 12,2 miljoner.
En annan vinst är att kommunen slipper en tidsödande upphandlingsprocess och därmed räknar med att hallen ska kunna öppna efter årsskiftet. Det är hårt tryck på istider i Luleå, och för både ungdomsishockeyn och konståkningen är D-hallen viktig.
– Så här är det: Vi hade helst sett att den här lösningen genomförts tidigare. Jag vet att den diskuterats men av olika anledningar har man inte ansett att det gått att genomföra. Men om tidsschemat nu håller och hallen kan öppna efter nyår får vi förutsättningar att klara den här säsongen. Det är viktigt, säger Helge Lauritsen.
D-hallen var stängd stora delar av förra säsongen. Men eftersom seriespel och tävlingar var inställda blev följderna begränsade. Nu drar allting igång igen, även på ungdomsnivå.
– Om hallen hade varit stängd hela säsongen hade det fått svåra konsekvenser. Vi ser att vi tappat en del under pandemin. Det är viktigt att vi kan erbjuda istider. Redan innan D-hallen stängde fanns ett behov av fler istider. Tjejhockeyn växer stort hos oss, säger Lauritsen.
Ungdomsidrotterna har gjort ändringar i verksamheten för att anpassa sig. Träningar har förkortats, matcher har slopats, spelschemat ändrats och lag tränar gemensamt inom ishockeyn. För konståkningen har det inneburit att flera grupper tränar tillsammans.
– Det är inte idealiskt men fram till december är det överkomligt.
I samband med renoveringen ska även en så kallad fallskyddsskena installeras i D-hallens tak, en anordning som med hjälp av en lina och sele bromsar fallen när konståkare tränar hopp.
– Det har efterfrågats länge men det har inte funnits ekonomi tidigare. Det blir ett lyft, säger Helge Lauritsen.