Luleå Golfklubb vill återupprepa fjolårets jättesiffror

Över 60 000 rundor, ett snitt på 550 personer på banan per dag och svarta siffror. Efter fjolårets succésäsong laddar Luleå Golfklubb för en repris i sommar. "Vi räknar med en liknande säsong", säger Adam Wozniak, klubbchef och vd.

Kjell Hjelm, längst till vänster hyllar Gary Stewart, Linus Bylund och Adam Wozniaks arbete på golfklubben. "Vi har en pro (Stewart) som hjälper till med att skapa enormt mycket glädje. Vi har en duktig klubbchef (Wozniak) och en riktigt bra greenkeeper med hög kompetens (Bylund).

Kjell Hjelm, längst till vänster hyllar Gary Stewart, Linus Bylund och Adam Wozniaks arbete på golfklubben. "Vi har en pro (Stewart) som hjälper till med att skapa enormt mycket glädje. Vi har en duktig klubbchef (Wozniak) och en riktigt bra greenkeeper med hög kompetens (Bylund).

Foto: Pär Bäckström

Luleå2021-05-27 11:30

Det blåser positiva vindar inför Luleå Golfklubbs säsongsöppning av 27-hålsbanan.

– Vi jobbar med svarta siffror och behöver inte vara oroliga för röda siffror. Det är väldigt skönt, säger Luleå GK:s ordförande Kjell Hjelm.

undefined
Kjell Hjelm ärordförande för Luleå Golfklubb sedan 2018.

Luleåklubben har ett starkt 2020 bakom sig. När hela världen stod i princip på paus på grund av coronapandemin var det full aktivitet ute i Rutvik utanför Luleå.

Enligt klubben spelades rundor som aldrig förr. När året summerades hade över 60 000 rundor genomförts – i snitt besökte 550 personer Luleå GK varje dag.

– Det var den stora grejen för oss. Vi hade en ökning med 35 procent jämfört med 2019 – det spelades mycket golf förra sommaren, säger Adam Wozniak, klubbchef och vd.

Luleås egna medlemmar spelade mer golf än tidigare och även greenfee-gästerna var fler.

De ansvariga kalkylerar med att 2021 blir lika hektiskt.

– Tyvärr är covid-19 fortfarande i samhället. Det innebär nog att många håller sig hemma i närområdet även i sommar och då är golfklubben ett bra ställe att åka till med tanke på att det är enkelt att hålla covid-avstånd, säger Wozniak.

undefined
Kjell Hjelm, Gary Stewart, Linus Bylund och Adam Wozniak poserar utanför driving rangen som numera är täckt med grös i stället för grus.

Vi har tidigare berättat att Luleå bjuder på en del nyheter i år. Exempelvis har hål sju på niohålsslingan Björnen färdigställts och hål tre på Renenslingan får tillbaka sin gamla utslagsplats.

Klubben har även satsat på att utöka sin maskinhall för att klara av det hårda trycket som väntas vara på banan.

I sommar ligger klubbens fokus på att hålla alla hål i speldugligt skick och totalt kommer elva personer hjälpas åt med att hålla 27-hålsbanan spelbar.

– Vi har fått till en bra skötsel och drift, säger head greenkeepern Linus Bylund som sedan 2016 är högsta ansvarig för skötseln av banan.

undefined
Linus Bylund, head greenkeeper på Luleå Golfklubb, är heltidsanställd på Luleå Golfklubb sedan 2012. "Om jag blickar tillbaka så har det hänt mycket. Vi har fått till en bra skötsel och drift."

Några större arbeten och ombyggnationer är inte planerade i sommar. Nu handlar det bara om att klara av den förväntade anstormningen av golfare.

– Vi har en riktigt duktig greenkeeper med hög kompetens, säger Luleås ordförande Kjell Hjelm som även tar tillfället i akt att hylla hela personalstyrkan på klubben.

– Vi har en otroligt stabil grund som vi är rädd om. Vi har ett bra klimat där alla säger hej till varandra. Vi har ingen översittarattityd och alla får synas.

Kjell Hjelm berättar att Luleå Golfklubb mår bra även ekonomiskt.

– Vi har byggt upp en stark ekonomi.

Han nämner även klubbens jämställdhetsarbete som går under namnet Vision 50/50. 2020 genomgick styrelsen, klubbchef och vd Wozniak, greenkeeper Bylund och klubbens pro Gary Stewart alla ett ettårigt utbildningsprogram för att klara Vision 50/50.

– Riktigt roligt och Vision 50/50 påverkar allting vi gör. Vi vill skapa en större delaktighet och har med oss det tänket hela tiden.

Hjelm berättar att närmare 30 procent av Luleå Golfklubbs medlemmar är kvinnor och 70 procent är män.

– Jämställdhet är givetvis jätteviktigt. Men vårt nyckelord är inkluderande och vi vill vara attraktivt för alla, säger Adam Wozniak.

Ett konkret exempel som går att se ute på banan är förändringen av hål sju på niohålsslingan Björnen. Sjuans utformning har förändrats för att fler golfare ska klara av hålet. Numera är det mindre vatten och mer gräsyta.

undefined
Hål sju på niohålsslingan Björnen har byggts om under flera år och numera är det mindre vattenhinder på banan.

Luleå försöker även att locka nya spelare till sporten. Unga som gamla.

Där har klubbens pro Gary Stewart, som även driver golfshopen, sett en ökning.

– Fram till i fjol låg vi stadigt på 130–140 nybörjare per säsong. Förra året hade vi drygt 200 totalt på våra nybörjarkurser och i år misstänker jag att vi hamnar på samma siffra. Det är redan 90 anmälda och då har säsongen inte ens börjat.

Samma kurva ser Stewart bland barn- och ungdomar. Där har intresset för både juniorträning och golfskola ökat.

undefined
Gary Stewart, pro på Luleå Golfklubb, driver golfshopen och har diverse kurser och utbildningar under sommaren. På vintern är han driftansvarig för Måttsundsbacken. "Otroligt roligt att arbeta med en specifik sak under vintern för att sedan byta helt under sommaren. Jag blir aldrig uttråkad."

När det gäller nya projekt ligger Luleå Golfklubb lågt. Klubbchefen Adam Wozniak berättar att det finns visioner och drömmar. Men i sommar fokuserar man på det befintliga.

– 2021 ska vara året då allting är i spel och gott skick. Utveckling och så vidare får vi ta när samhället förhoppningsvis är återställt, säger han.

Men drömmar finns.

– En långsiktig dröm för många är nio hål till. Det pratar man ofta om, men mer än snack är det inte. Men det är nog ingen omöjlig fråga i framtiden, säger Wozniak som har varit på golfklubben sedan början av 2016.

Tanken var att banan skulle öppna i månadsskiftet. Men på grund av vädret har premiären flyttats fram på obestämd tid.

undefined
Linus Bylund, head greenkeeper på Luleå Golfklubb, lovordas från alla håll och kanter för sitt arbete med banorna i Luleå. "Kul med positiva ord. Vi har fått till det ganska bra. Framför allt på greenerna."
Luleå Golfklubb

Antal hål: 27 (tre niohålsbanor – Björnen, Renen och Hermelinen).  

Spelkaraktär: Skogs-, park- och linksbana.  

Restaurang: Ja.  

Golfshop: Ja.  

Driving range: Ja.  

Greenfee: 300–400 kronor (18 hål), 180–250 (9 hål). Juniorer har 60 procent rabatt.  

Nybörjarkurs: 2 000 kronor (2 850 inklusive medlemskap första året), 1 250 (under 19 år).

Fullvärdig medlem: 4 750 (exklusive spelrätt som krävs andra spelåret). Juniorer (14–24 år) och studenter betalar 1 900. Barn (0–13 år) 600.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!