– Vi hade ansökt om bidrag för fem förskolor där vi av olika anledning ser att det hade varit bra om vi hade kunnat göra barngrupperna mindre. Där vi behöver jobba särskilt med språklig stimulans till barn och i områden där vi har lite större socioekonomiska utmaningar, säger Annica Backman, verksamhetschef för förskolorna i Luleå.
Ansökan var på 540 000 kronor och omfattade Årans förskola på Örnäset, Älvens förskola i Råneå, Bäckhagens förskola i Gammelstad, Antnäs förskola och Stenåsens förskola på Bergnäset.
Luleå har inte alarmerande stora barngrupper jämfört med andra kommuner.
– Vi faller på att vi inte är tillräckligt stora. Våra barngrupper är mindre än de i jämförbara kommuner. Vi har färre barn inskrivna och en högre personaltäthet. Skolverket skriver i sitt beslut att de fördelat statsbidragen till huvudmän som har de största barngrupperna, säger Annica Backman.
Det är andra året möjligheten att ansöka om statsbidrag till förskoleverksamheter finns. Den totala summan som Skolverket hade att fördela för 206/2017 var 830 miljoner kronor. Sammanlagt hade 884 huvudmän ansökt om drygt 1,2 miljarder. 563 beviljades bidrag, 392 fick hela beloppet de ansökt om och 171 delar av beloppet. 321 fick avslag.
Annica Backman är inte förvånad över Luleå blir utan pengar.
Är ni besvikna?
– Ja, vad ska man säga. Vi hade kunnat göra skillnad med det där statsbidraget och vi hade en plan för de förskolor vi ansökt om.
Hur förhåller ni er till avslaget?
– Vi har en budget att förhålla oss till. Samtidigt, om man jämför med andra kommuner, är Luleås kostnader för att bedrivs förskola tyvärr högre än andras. Det betyder att jag som verksamhetschef har i uppdrag att ta reda på vad det beror på och lämna förslag, eller vidta åtgärder, som betyder att vi närmar oss kostnaderna i jämförbara kommuner, säger hon.